Kategoriler
Emlak Haberleri

Özelmacıklı: “Emlak danışmanlarından yardım alın”

Özelmacıklı, konut satış ve alımlara karşı kişilere son derece önemli tavsiyelerde bulundu. Buna göre, yakın zamanda yayınlanmış olan TÜİK verileri, inşaat sektörü güven endeksini bir önceki aya göre arttırdı. 58,5 olan güven endeksi, sadece Haziran ayında yüzde 33,1 oranında artış yaşamış ve yüzde 78,0 değerine ulaşmıştır. Verilerde paylaşılan bir diğer önemli konu ise gayrimenkul sektöründe geçtiğimiz aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin yüzde 48 oranında arttığı görülüyor.

Özelmacıklı: “Mevcut ilanlarla yola çıkmayın”

Elindeki konutu biran evvel satmak isteyenler, tarihi kampanyaların yol açtığı hareketlenmeye katılmak istiyor. Ancak mal sahibi genellikle internet platformunda gördüğü evlerin ortak bir rakamını alarak evine fiyat bedeli belirlemektedir. Bunun son derece yanlış olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, mal sahiplerine bu tür ilanların, bir şekilde satışı gerçekleşmeyen konutlardan oluştuğunu hatırlatıyor.

Yayınlanan ilanlardan birçoğunun satışa dönme oranlarının yüzde 10 olduğu ve bu yüzden doğru bir pazarlama şekli geliştirmesi gerekliliği öne çıkmaktadır. Bu yüzden ilk yapılacak şeyin tapu türü, arsa payı, imar durumu ve taşınmazlar özelliklerine bakılarak, yeni bir fiyat belirlenmesi son derece doğru bir uygulama olur. Ancak daha doğru ve güvenilir bir sonuç almak için gayrimenkul piyasasını ve bölgeyi yakından takip eden iyi bir emlak danışmanı bulunmalıdır. Gerek satıcılarla gerekirse de alıcılar üzerinden, her iki koldan hareket eden emlak danışmanları ortak bir paydada yakalayarak, taşınmaz alımı veya satımına karar vermenize yardımcı olur.

“Fiyat artışlarının yaşanması son derece doğal”

Düşük faizli kredi oranları ve onu takip eden indirimli konut kampanyaları, Haziran ayı başından bu yana sektöre hareket kazandırdı. Bu yüzden satış fiyatlarının artmasını normal bulan Özelmacıklı, “konut kredilerindeki uzun vadeli dönem ve düşük faizler sayesinde taleplerde artış yaşandı. Bu süreç ise arzın sınırlı olduğu yerlerde de fiyatlar yukarı doğru çıkmaya başlamıştır.” dedi.

Son dört yılda mevduat faizinden daha az kazandıran ve yatırımcısını üzen girişimlerin görüldüğü sektörde, bu tür gelişmeler büyük adımlarla birlikte gelişmeleri beraberinde getiriyor. Yaşanacak olan sektörel bazlı sıçramalar sevindirici bir gelişme. Sadece son bir aylık süreye baktığımızda krediye uygun olan konutlar üzerinde yeni fiyatların yüzde 10’a yakın artış yaşadığı görülebilir. Bu durumun yakın zamanda kira artışını da etkileyeceğinden söz eden Altın Emlak Genel Müdürü, “bu dönemde gayrimenkule yatırım yapan, son dört yıldır diğer yatırım araçlarına karşı daha büyük kâr elde edecektir.” dedi.