Kategoriler
Ekonomi Gündem

Özelmacıklı: Taşınmaz ticareti yönetmeliği değişmeli

Taşınmaz sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinin alması gereken yetki belgesinin bitiş tarihi uzatıldı. Bu firmalar faaliyetlerini sürdürebilmek için 31 Ağustos 2020 yılına kadar yeni yetki belgesini almak zorundalar. Kararı değerlendiren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, yönetmelikte düzenlemeler yapmak gerektiğini bildirdi.

Bu kararın alınacağı zaten beklendiğini kaydeden Özelmacıklı, mevcut yönetmeliğin birçok konuda yetersiz kaldığını belirtti.

”6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna dayanılarak hazırlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik 05/06/2018 tarihli ve 30442 Resmî Gazete’de yayımlanmıştı. Yönetmelik ile taşınmaz ticaretinin güvenilir ve sistemli bir şekilde yapılmasına yönelik emlak işletmelerine yetki belgesi alma zorunluluğu getirilmişti. Bugünkü karar ile emlak işletmelerine yetki belgesi almaları hususunda 31 Ağustos 2020 tarihine kadar ek süre verilmiş oldu.” açıklamalarında bulunan Genel Müdür Mustafa Hakan Özelmacıklı konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Özelmacıklı: Gecikmeler yaşandı

Ticaret İl müdürlüklerinin yapılan başvurulara yetişemediğini bildiren Mustafa Hakan Özelmacıklı ayrıca işletmelerde meslek odasına kayıtlı olunması, muafiyetler dışında mesleki yeterlilik belgesine sahip olunması gibi hususlarda gecikmeler yaşandı. 11 Aralık 2019 tarihli ve 30975 Resmi Gazetede yayımlanan karar ile bu süre 31 Ağustos 2020 tarihine kadar uzatılmış oldu.” diye konuştu.

Yönetmeliğin çeşitli sorunlara yol açtığını ve değişiklik ihtiyacının olduğunu belirten Özelmacıklı, taşınmaz ticareti yönetmeliğinin birçok konuda eksik kaldığını dile getird,. 18 aydır yönetmelikte revize edilmesi gereken unsurları anlattıklarını kaydeden Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı ”Yönetmeliğin uygulanmasında karşılaşılan sorunlar ve değişiklik ihtiyaçları için yapılması gereken düzenlemeler hâlâ yapılmadı. Özel öğretim kurumları tarafından verilen belgelerin kabulü, adli kaydın sınırlarının düzenlenmesi, ilan portalların durumu, vergi levhalı emlak danışmanlarının takibi ve alt yetki belgesi, sözleşmelerde ihtiyaç duyulan revizeler, cezaların caydırıcı olması, denetim yetkilerinin genişletilmesi, tapu ve belediye entegrasyon ihtiyaçları gibi birçok konuda yönetmeliğimiz yetersiz. Umarız en kısa sürede yönetmeliğe ilişkin revizeler yayımlanır.” dedi.