Kategoriler
Ekonomi Gündem

Petrolün alternatifi olacak yapay yaprak üretildi

Bilim insanlarının petrolün sürdürülebilir alternatifini yaratabileceğini umdukları yapay yaprak üretildi. Yapay yapraklar fotosentez sürecini taklit ediyor. Araştırmaya katılan bir profesör, bu buluşu sürdürülebilir kimya ve yakıt endüstrisi için kritik bir adım olarak nitelendirdi. Bu yapay cihaz, atmosfere fazladan karbondioksit salmıyor.

Cambridge Üniversitesindeki araştırmacılar tarafından tasarlanan imitasyon yapraklar, sentez gazını oluşturmayı amaçlıyor. Sentez gazı ise fosil yakıtlardan üretiliyor. Indepedent gazetesinin haberine göre; üretilen bu cihazın petrolün alternatifi olan bir sıvı yakıt ikamesinin geliştirilmesini sağlayabileceğine ya da ilaç, plastik ve gübre gibi diğer ürünlerde kullanılabileceği düşünülüyor.

“Yakıt endüstrisi için kritik bir adım”

Suni yaprak gemicilik, havacılık ve ağır nakliyat sektörünü sürdürülebilir olarak güçlendirecek.

Cambridge Üniversitesinde görevli ve bu araştırmanın yazarlarından olan Profesör Erwin Reisner,“Sentez gazının kendisini duymamış olabilirsiniz ama her gün onun kullanımıyla hazırlanan ürünleri tüketiyorsunuz.” ifadesini kullanarak sentez gazını sürdürülebilir bir şekilde üretilebilmesinin küresel karbon döngüsünü kapatmak, sürdürülebilir bir kimya endüstrisi ve yakıt endüstrisi kurmak için kritik bir adım olarak nitelendirdi.

Bilim insanları, ayrıca, yapay yaprağın bulutlu veya yağmurlu günlerde de verimli bir şekilde çalışmaya devam ettiğini gözlemledi. Bu gözlem hakkında değerlendirmede bulunan ve araştırmayı içeren makalenin başyazarı olan doktora öğrencisi Virgil Andrei, “Bu da bu teknolojiyi sadece sıcak ülkelerde kullanmakla ya da işlemi yalnızca yaz aylarında gerçekleştirmekle sınırlı olmadığınız anlamına geliyor.” diye konuştu.

Suni yaprağın her saat diliminde ve dünyanın herhangi bir konumunda kullanılabileceğini vurgulayan Andrei, “Tanol gibi kolayca yakıt olarak kullanılabilecek ürünler üretmeyi hedefliyoruz. Bunları karbondioksit azaltma reaksiyonu kullanarak, güneş ışığından tek aşamada üretmek zor. Ancak doğru yönde ilerlediğimizden ve doğru katalizörlere sahip olduğumuzdan eminiz; bu yüzden yakın gelecekte bu işlemi gerçekleştirebilecek bir cihaz üretebileceğimize inanıyoruz.” mesajlarını verdi.

Ağır nakliyatı, gemiciliği ve havacılığı sürdürülebilir olacak şekilde güçlendirmek için sıvı yakıtlara talebin fazla olduğunu kaydeden Profesör Reisner, sentez gazı üretmeden karbondioksit ve suyu kullanarak tek aşamada sıvı yakıt üretmeyi hedeflediklerini açıkladı.