Kategoriler
Ekonomi Gündem

Piyasa yorumları: Petrol toparlanma eğilimini koruyamadı

Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2,2 oranındaki yükselişle 21,8 dolardan işlem görüyor.

Petrol fiyatındaki toparlanmanın yanı sıra ABD’de açıklanan işsizlik başvurusu verileri beklenilenin altında geldi. Ayrıca, ABD Temsilciler Meclisi, 484 milyar dolar seviyesindeki ek yardım paketini onayladı. Küresel piyasalardaki iyimser havanın Türkiye ekonomisine, dün tatil olması sebebiyle yansımadığını belirten Meksa Yatırım, küresel ekonomideki gelişmelerin Borsa İstanbul’a bugün yansıyacağını bildirdi.

Foreks Bülten‘de “İç piyasalarda TCMB’nin 100 baz puanlık faiz indirimi gündemin ilk sırasında yer alıyor. Beklentiler 50 baz puandı. TCMB, ekonomideki durgunluk ve enflasyondaki düşüş beklentilerini dikkate almış görülüyor. Ancak enflasyon ile TCMB politika faizi arasındaki makas daha da açıldı. Enflasyon (TÜFE) % 11.86, TCMB politika faizi % 8.75 seviyelerinde.” ifadelerini kullanan Meksa, küresel çapta yükselen dolarda kâr satışlarının olduğunu belirterek dolar/TL paritesinin biraz sakinleştiğini kaydetti.

DXY gücünü koruyor

Meksa Yatırım‘dan Stratejist Zeynel Abidin Balcı, dolar endeksi (DXY)’ne yönelik arzın teşvik ve parasal genişlemelerle artış gösterdiğini ancak güvenli liman arayışına paralel olarak DXY‘nin yüksek seviyelerdeki seyrini koruduğunu kaydetti.

ABD’nin imalat satın alma yöneticileri endeksi ise son 11 yılın en düşük seviyesine (36,9) indi. ABD’deki yeni konut satışları da yüzde 15,4 oranına düştü.

Ziraat Yatırım: Risk iştahı zayıf

Meksa Yatırım, piyasalardaki havayı iyimser olarak nitelendirirken Ziraat Yatırım‘ın FX Bülteni, bugün, piyasalardaki risk iştahının zayıf olduğunu kaydetti. Buna göre; ilaç şirketi Gilead’ın ürettiği koronavirüs ilacının hastaları iyileştiremediğine yönelik haber akışı, piyasalarda bir miktar hayal kırıklığı yaşattı.

Sert düşüşleriyle risk iştahını zayıflatan bir başka unsursa petrol fiyatı. Ziraat, bugünkü Foreks Bülteni‘nde, brent petrolün varil fiyatının toparlanma eğilimini koruyamadığını kaydetti.

Toparlanmalar sınırlı kalabilir

Ziraat FX, dolar/TL paritesinin bugüne sakin başladığını ancak sonradan oynaklığın görece arttığını belirterek “Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki toparlanmalar sınırlı kalabilir. Risk iştahının azalması ve avrodaki zayıflıkla birlikte dolar endeksinin de (DXY) 100 seviyesinin üzerinde güçlenme eğiliminde olduğunu izliyoruz.” dedi.