Kategoriler
Gündem

Ramazan ayı itibariyle tedbirler arttırılacak

Ramazan ayı itibariyle koronavirüs (covid-19) mücadelesi 81 ilde devam ediyor. İçişleri Bakanlığınca alınan kararlar genelge aracılığıyla, 81 il valiliğine gönderildi. Genelge kapsamında uygulanması beklenen tedbirler tüm Türkiye’de uygulanacak.

Ramazan ayını kapsayan tedbirler

Genelgede belirtilmiş olan Ramazan ayı tanımlaması şu şekildedir; tüm İslam aleminde olduğu gibi Türkiye üzerinde de yetim ve öksüzlerin gözetildiği, muhtaç ve kimsesizlerin kollandığı, yardımlaşma ve dayanışmanın en iyi şekilde yaşandığı ay itibariyle, milli ve manevi duygular yoğun bir biçimde tezahür etmektedir. Koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan kararların sürdürülmesi planlanmaktadır.

Genelge içeriğine bakıldığında, vatandaşların toplu katılım gösterdiği iftar, sahur gibi kalabalık grupların oluşmasını sağlayan etkinlikler ve sahur çadırlarına yasak getirildi. İftar ve sahur vakitlerini kapsayan süre içerisinde vatandaşlar dışarıda sosyal izolasyondan habersiz davranabilecekleri, sosyal mesafeyi unutabilecekleri durumlarda tüm tedbirler alınacak.

İftar ve sahur sürelerince yoğun biçimde kullanılan ve grupların oluşmasını sağlayan caddelerin önlemler kapsamı içerisinde kapatılması kararı verilebilir. Ramazan boyu itibariyle her türlü türbe ziyaretlerinde kısıtlamalar söz konusu olacaktır.

Ramazan ayının en belirgin özelliklerden biri olan davulcular, süreç içerisinde kapı kapı gezip bahşiş toplayamayacak. Özellikle kaymakaların yerel yöneticiler dahilinde (belediyeler) birlikte ortaklaşa alacakları kararlar sonucu hareket edilecektir.

Davulcuların tedbir amacıyla sıkı yönetimin sürdürüldüğü süreç içerisinde evleri ziyaret etmesi yasaklandı. Bahşişlerini alabilmeleri için ise toplu olarak yerel imkanların sağlanması bekleniyor.

Pide satışlarında uzun kuyruklara son verilecek

Ramazan ayı süresinde pide satışlarında yeni kararlar alındı. Bu kararlar neticesinde herhangi bir bulaş oluşmasını engelleme maksadıyla yola çıkılmış ve iftar süresinden 2 saat öncesinde satışların sonlandırılmasına karar verilmiştir. İftar saatlerinin bitiminden sonra fırınlardaki üretim, satış ve hazırlıklara devam edilecek.

Trafikte oluşacak yoğunluğa karşı belediyeler çalışmalarını düzenleyecek ve iyi bir koordinasyon şekli ortaya çıkaracaklar. İftardan en az 3 saat öncesinde belediyeler aracılığı ile toplu taşımalarda kullanılan araç ve sefer sayısı arttırılacaktır. Aynı zamanda iftar saatleri öncesinde duraklarda oluşabilecek kalabalığa karşı, maske denetimleri sıkı bir şekilde sürdürülecek.

Mezarlıklarda ateş ölçümleri yapılacak

Arife ve bayram günleri mezarlık ziyaretçilerine ateş ölçümü yapılacaktır. Giriş ve çıkışlara ayrı kontrol noktalarının oluşturulması bekleniyor. Sosyal mesafenin o gün denetleneceği sıkı çalışmalarda, ayrıca maske kontrolünün yapılması bekleniyor.

Süre boyunca cadde ve sokaklarda kalabalığın oluşmasını sağlayacak seyyar satıcılar denetime tabi tutulacaktır. Denetimler arasında ayrıca bireysel etkinler ve benzerleri de bulunuyor.

Ramazan ayı öncesinden başlayan denetimlerde, alışveriş yoğunluğunun artışı göz önüne alınacak. Market ve Pazar yerleri başta olmak üzere tüm alanlarda sosyal mesafe denetimi ve maske kullanımına ağırlık verilecektir.