Kategoriler
Emlak Haberleri

Razi Trak Köşkü 85 milyon TL’ye satışa çıkarıldı

Razi Trak Köşkü, Osmanlı döneminde Tüccar Şekip Beyin Fransız bir mimara 19. yüzyılın sonlarında yaptırdığı tahmin edilmektedir. Tarihi Köşkün 100 yıldan fazladır mülkiyeti bulunan Trak ailesi tarafından 85 milyon TL’ye satışa çıkarılmıştır. Ailenin küçülmesi ve artık kullanmadıkları nedeniyle satış kararı verilmiştir. Köşkün 26 odası, 4 salonu ve 3 banyosu bulunmaktadır.

Razi Trak Köşkü Tavan Yükseklikleri ve Duvar Süslemeleri ile Dikkat Çekiyor

Köşk, Osmanlı imparatorluğunun son döneminden Cumhuriyet’in ilanına, oradan da günümüze korunarak gelmiştir. Dış cephesi ahşap kaplama olan tarihi köşkteki ince kalem işlemeler dikkat çekmektedir. Ayrıca 5 metreyi bulan tavan yükseklikleri, duvar süslemeleri, pencere ve kapı detaylarıyla dikkat çekmektedir. Tarihi köşkün satış fiyatı bir internet sitesinde 85 milyon TL olarak duyrulmuştır.

Mısır Prensesi Hoşyar da Burada Yaşamış

Gayrimenkul danışmanı Amber Erdoğan, köşkün tarihi ve satışıyla ilgili bilgi vermiştir. Erdoğan; “Razi Trak Köşkü 120 yıldır Trak ailesinin mülkiyetindedir. Köşkün yapım tarihi belli değil. Ancak mimarının Fransız olduğunu biliyoruz. Köşk Osmanlı mimarisinin detaylarını içermektedir. 1800’lü yılların sonlarında yapıldığı tahmin edilen köşkün ilk sahibi Tüccar Şekip Bey olmaktadır. Ardından dönemin padişahının esvapçıbaşı (padişahın ve saraydakilerin giyim işleriyle görevli olan kişi) İlyas Bey satın almıştır.

Fakat en mühim detay köşkün üçüncü sahibi olan Mısır hanedanından prenses Hoşyar olmaktadır. Prenses Hoşyar köşkü aldıktan sonra Mısır’a duyduğu özlem sebebiyle pembe odanın tavanına piramitleri, görsellerini resmettirmiştir. Küfi yazıyla ayet ve dualar yazdırmıştır.” dedi.

Razi Trak’ın Dedesi Priştineli İlyas Bey Köşkü Satın Alıyor

Erdoğan, köşkün 4 tarafının bahçe ile çevrili olduğunu dile getirmiştir. Ayrıca; “Hoşyar burayı aldığında köşkün odalarında ve merdivenlerinde Topkapı Sarayı’nı aratmayacak biçimde kalem işlemeleri varmış, işlemeler hala duruyor. Ardından Razi Trak’ın dedesi Priştineli İlyas Bey, köşkü satın almıştır. Böylece Trak ailesinin mülkiyeti başlamıştır. Aile burayı uzun yıllar konut olarak kullanmıştır. Bu sebeple günümüze korunaklı bir şekilde gelmiştir.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, ailenin tarihi değere sevgiyle baktığını, sahip çıktığını aktarmıştır. Ayrıca; “Köşkün içinde aileden kalan bazı eşyalar hala duruyor. Nesilden nesile geçmiş ve korunmuş. Ailenin de küçülmesiyle artık kullanmadıkları için satılığa çıkarmışlar. 1.300 metrekarelik bir arsa içerisinde bulunan köşkün 1.143 metrekare de kapalı alanı bulunmaktadır. 4 katlı, 26 oda ve 4 salonu mevcuttur. Metrekare birim fiyatı 100.000 TL civarındadır.” ifadelerini kullandı.

Kazım Karabekir ve Cafer Tayyar Paşa Köşkte Davetlere Katılmış

Erdoğan, köşkün önemli misafirler ağırladığını da dile getirmiştir. Ayrıca; “Köşke Mısır hanedanın üyeleri, Atatürk’ün silah arkadaşlarından Kazım Karabekir, Cafer Tayyar Paşa burada çeşitli davetlere katılmıştır. Dönemin akademisyenleri, iş insanları ve sanatçıları da burada bulunmuştur. Şimdilerde ise bu değerli köşk yeni sahibi arıyor. Genelde satın almak için Türk iş insanları bizimle iletişime geçiyor. Görüşmelerimize devam ediyoruz.” açıklamalarını yapmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…