Kategoriler
Ekonomi Gündem

Risk iştahına destek… Dolar ne kadar oldu?

Analistler, Çin’den gelen verilerin beklenilen düzeyden iyi gelmesinin küresel çaptaki risk iştahını desteklediğini kaydetti. Küresel çaptaki faiz indirimi ve parasal genişleme politikalarının lira varlıkları açısından olumlu işaret olduğunu belirten Yapı Kredi Yatırım, “Ancak öncesinde piyasadaki dalgalanmanın azalması gerektiğini düşünüyoruz. Piyasadaki panik/oynaklık azaldıkça gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskı azalabilir.” sözlerini yineledi.

Dolara talep sürüyor

Alan Yatırım, BDDK’nin ve Sermaye Piyasası Kurulunun uyguladığı SWAP hamlesinin ardından lira varlıklarda değer kaybı yaşandığını kaydetti. ABD Merkez Bankasının (FED) açtığı SWAP kanallarının dolar likiditesine yönelik sorununu görece olarak azalttığını ancak güvenli varlık talebinden dolayı, dolar kuruna olan desteğin sürdüğünü kaydetti.

Alan Yatırım bugünkü notunda “Gelişen piyasa ülkeleri ETF’lerinde sekizinci haftada da üst üste çıkışın olması gelişen piyasa ülkeleri para birimlerini baskı altında bırakıyor.” ifadelerini kullandı.

Risk iştahında rahatlama

Ziraat FX bugünkü notunda, “Geçen hafta koronavirüs kaynaklı vaka sayısında zirveye yaklaşıldığına yönelik işaretlerle birlikte bu hafta kapalı olan ekonomilerde kısıtlamaların hafifletilebileceği beklentileri ve Fed’in hamlelerinin ardından dolar likiditesine yönelik endişelerin azalmaya devam etmesinin risk iştahını desteklediği söylenebilir. Bugün mart ayı Çin ticaret verisinin de beklentilerden iyi gelmesi risk iştahındaki iyimser görüntüye katkı sağlamış gözüküyor.” sözlerini kaydetti.

Dolar/TL paritesinde 6.81 seviyesi ile 6.80 direnç, 6.76 seviyesi ile 6.75 seviyesi destek konumunda. Lira karşısındaki avro kurunda 7.47 seviyesi ile 7.45 seviyesi direnç noktalarında, 7.38 seviyesi ile 7.35 seviyesi destek noktalarında yer alıyor.

Dolar yeniden 6,8’e dayandı… Döviz kurları ne kadar?

Lira karşısındaki sterlin kurunda 8.57 lira ve 8.53 lira direnç, 8.46 lira ve 8.46 lira destek konumlarında bulunuyor. Saat 13.43’ten itibaren Amerikan doları 6,78-6,79 bandından, euro 7,43 liradan, sterlin 8,5 – 8,51 bandından işlem görüyor.

Dolar endeksi 99,250 puanda bulunuyor. Ons ve gram altın ise 2013 yılından beri en yüksek zirvesinde bulunuyor.

Talep yeniden artıyor… Altın fiyatları yükselişte