Kategoriler
Proje Haberleri

Rize-Artvin Havalimanı için bardak şeklinde kule

Rize-Artvin Havalimanı inşaatında yüzde 68 oranlı tamamlanma görüldü. Havalimanının Rize ilinin temsilen kulesini çay bardağı figürüne dönüştüreceği haberi ise yoğun ilgiye neden oldu.

Rize-Artvin Havalimanı inşaatında son durum

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın üstlendiği projeye ilişkin, 766 hektarlık alanda çalışmalar yoğun bir şekilde yürütülüyor. Temelin 3 yıl önce atıldığı havalimanı için, başlatılan çalışmaların deniz dolgusu üzerine inşa edileceği dikkatlerden kaçmadı. İlgili bölgede ikinci havalimanı olacak olan Rize-Artvin Havalimanı yapım çalışmalarında saha içine yoğunluk kazandırılmıştır. Gece ve gündüzün birbirine katıldığı, aralıksız kamyonlar ve hafriyat gemilerinin malzeme taşındığı alan çalışması yüzde 68’le tamamlanmıştır. Havalimanı kulesinin çay bardağı olma kararı ise bölge üzerinde Rize’yi temsil etmesi için verildi.

Proje 2017 yılında ortaya çıktı

Rize’nin Pazar ilçesine bağlı Yeşilköy’de üç yıl önce başlatılan ikinci havalimanı için çalışmalar sürdürülüyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülen proje, 766 hektarlık alan içerisine kazandırılacak. Temellerinin 3 Nisan 2017’de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldığı Rize-Artvin Havalimanı alanında toplamda 88,5 milyon ton taş kullanılması kararlaştırıldı. 350 kamyonun saha içi görevlerinde öne çıktığı görülürken, çalışmaların hız kazanması adına işçi ve mühendisler gece-gündüz demeden çalışıyor.

Deniz dolgusunun devam ettirildiği havalimanı için ayrıca 2 hafriyat gemisi kullanılmaktadır. Günlük 120 bin tona yakın dolgunun yapıldığı havalimanı içerisinde, pist üzerindeki dolgu çalışmalarına odaklanıldı. Ayrıca projenin gerçekleştirildiği saha alanında 3 kilometre uzaklıkta Kanlımezra ve 7 kilometre ile Tektaş taş ocakları bulunuyor. Buradan kamyonlarla taşınan taşların, havalimanı üzerine bağlantı yolu kurulması maksadıyla denize döküldüğü görülmektedir.

2 büyük hafriyat gemisine taşların doldurulması için çalışan kamyonlar, taşları deniz üzerinde 28 metre derinliğe boşaltılıyor. Mendireğin iç alanında yaklaşık 2 milyon metrekare olmasına karar verilirken, deniz dolgusunun toplamda 2 milyon 400 metrekareyi bulması planlandı. Proje çalışmalarının yüzde 50 tamamlandığı görülürken, proje için tarama ve dolgu imalatı sürdürülüyor. Pist, apron ve taksi yolunun inşa edileceği sahalarda ise önümüzdeki aylar içinde alt temel ve kaplama imalatlarının başlaması söz konusu olacaktır.

“Pandemi” demeden çalışmalara devam edildi

Rize-Artvin Havalimanı için ülkemizin büyük bir yatırım aracı olduğunu söyleyen Rize Valisi Kemal Çeber, salgın hastalık demeden çalışmaların saha içerisinde sürdürüldüğünü aktardı. Yılda 3 milyon yolcu tarafından kullanılması hedeflenen yeni havalimanının alt çalışmaları toplam maliyet bakımından 1 milyar 78 milyon liraya gelecek.

Tüm Türkiye üzerinde tedbirlerin arttırıldığı döneme ilişkin konuşan Çeber, yatakhanedeki işçi sayısını azalttıklarını ve yemekhanelere karşı ekstra önlemler aldıklarını dile getirdi. Bu sayede vakit kaybının önüne geçildiğini söyleyen vali, an itibariyle havalimanının alt yapı çalışmalarında yüzde 68 oranlı tamamlanma yakalandığından bahsediyor. Deniz üzerinde toplam 85,5 milyon ton dolgu yapılacağı söylenirken, şu an bu rakamın neredeyse 60 milyon tonun üzerine çıktı.

İkinci etabın üst yapı olarak belirlendiği alan için yeniden ihale yapılmış ve 3 ay önce yer teslimi ilgili firmaya devredilmiştir. Üst yapı çalışmaları için şantiye alanı oluşturulduğundan bahseden Çeber, kule tabanlı inşaatın başlatıldığını söyledi. Henüz yüzde 2 oranlı tamamlanmanın yaşandığı üst yapı çalışmalarında günlük olarak yaklaşık 80 ila 100 bin ton arasında altyapı dolgusu devam etmektedir.