Kategoriler
Dünya Gündem SonDakika

Rusya’daki aşının kimlere yapılamayacağı açıklandı

Rusya’da onaylanan aşıyla ilgili detaylar geliyor.

Aşıyı geliştiren Gamalei Merkezi, aşının kullanım talimatlarını yayımladı. Koronavirüs aşısının kullanımının hamile veya emzirme döneminde; bir maddeye aşırı duyarlı olanlar, ağır alerji durumu veya geçmişi olanlar ve hastalığa sahip olanlar için uygun olmadığı kaydedildi.

Hamile ve emzirme döneminde olup hastalık geçiren kişi, iyileştikten 2 ila 4 hafta sonra koronavirüs aşısını uygulayabilir.

Aşı olurken dikkat edilmesi gerekenler

Karaciğer ve böbreğinde kronik rahatsızlığı olanlara, diyabet hastalarına, kan dolaşımı sisteminde ciddi bozukluklar olanlara; epilepsi, felç hastalıkları gibi merkezî sinir sisteminde rahatsızlığı olanlara, kardiyovasküler hastalıklarından mustarip olanlara, birinci veya ikinci dereceden immün veya otoimmün (bağışıklık) sorunları olanlara; egzama, alerji, diyabet, astım problemlerine sahip; alerjik reaksiyonları olan ya da metabolik sendromlar yaşayanlara aşı uygulanırken dikkat edilmeli.

Koronavirüs aşısının yan etkileri

Rusya’nın resmî haber ajansı RİA Novosti’nin Gamalei’nin talimatlarından aktardığı bilgilere göre koronavirüs aşısının yan etkileri titreme, ateş, baş ağrısı ve genel hâlsizlik. Aşının daha az görülen yan etkileri ise mide bulantısı, dispepsi, iştah azalması ve bölgesel lenf düğümlerindeki artış.

Söz konusu aşının raf ömrü altı ayken aşının anti-şok tedavisinin olduğu yerlerde uygulanılması gerektiği belirtildi. Kovid-19 aşısının aşırı doz riskinin de bulunmadığı kaydedildi.

Aşı 5 ayrı ülkede üretilecek

Öte yandan koronavirüs aşısın beş ayrı ülkede üretilmesi için anlaşmaya varıldı. Aşıdan yılda 500 milyon doz üretilme kapasitesinin olduğu kayda geçti. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Vladimiroviç Putin, 11 Ağustos’ta Kovid-19 aşısının onaylandığını duyurmuştu. Aşının onay süresi 1 Ocak’a kadar olurken söz konusu aşının yeni yıldan itibaren sivillere yönelik dolaşıma sokulması planlanıyor.

Açıklamalara göre aşı, önce sağlık çalışanlarına uygulanacak.

Taşınmaz Haber

Vefat sayısı 6 bini aştı… Türkiye’de 92 bini teste karşılık bin 412 vaka