Kategoriler
Dünya Gündem Sağlık SonDakika

Rusya’dan bir KOVİD-19 aşısı daha!

KOVİD-19 aşısına dair haberler gelmeye devam ediyor. Oxford ile AstraZeneca aşıda ilk iki fazını başarıyla tamamlayıp üçüncü fazda çalışırken Rusya’dan iki gün üst üste iki farklı merkezden koronavirüs aşısı haberi geldi.

Epidemiyoloji ve mikrobiyoloji ulusal araştırma merkezi Gamalei‘nin KOVİD-19 aşısının klinik deneylerinin başarıyla tamamladığı duyurulurken söz konusu aşının 10-12 Ağustos arasında kayda geçirilip 15 ve 16 Ağustos arasında da sivillere uygulanması için izin alınabileceği belirtildi.

Bir aşı haberi de Novosibirks Vektör Araştırma Merkezi’nden geldi. Merkez, kasım ayında, aşının üretime koymayı planladıklarını açıkladı. Merkezin genel direktörü Rinat Maksutov, Russia 1 kanalına konuştu.

Rusya’nın resmî haber ajansı RIA Novosti’nin aktardığı bilgilere göre Genel Direktör Rinat Maksutov, “Bu yılın kasım ayında, üretime başlamayı umuyoruz.” diyerek üretime başlanmasının ardından yılın sonuna doğru, en azından, riskli grupların aşılanmaya başlanabileceğini, daha sonra toplu aşılamanın gündeme alınabileceğini dile getirdi.

Öğretmenler ve doktorlara öncelik

Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, dünkü açıklamasında, KOVİD-19 aşısının Rusyalılara ücretsiz olacağını, bütçenin devlet tarafından karşılanacağını dile getirdi. Sağlık Bakanı Murashko, koronavirüs aşısının öncelikli olarak öğretmen ve doktorlara uygulanacağını kaydetti.

Rusya’da koronavirüs

Rusya Sağlık Bakanı, son 24 saatte, 5 bin 427 yeni vaka tespit edildiğini, salgına yakalanan 70 kişinin yaşamını yitirdiğini, 3 bin 649 kişinin ise taburcu edildiğini aktardı.

Bakan Mikhail Murashko, vakaların bin 565 (yüzde 28.8)’inde semptomlara rastlanmadığını dile getirdi.

Moskova’daki vaka sayısı

RIA Novosti’nin haberine göre Moskova’da 664, Sverdlovsk bölgesinde 199, Hantı-Mansi Özerk Okrugu’nda 168, Saint Petersburg şehrinde 157 yeni vaka kaydedildi. Yeni vakaların 157’si banliyölerden gelirken Nijniy Novgorod şehrinde 146, Irkutsk’ta ise 143 yeni vaka kaydedildi.

Rusya Federasyonu’ndaki vaka sayısı, 850 bin 870’e tırmanırken 14 bin 128 kişinin salgından dolayı yaşamını yitirdiği kaydedildi. Bugüne kadar yapılan test sayısı ise 28 milyon 700 binlerde.

Kaynak: Taşınmaz Haber