Kategoriler
Ekonomi Gündem

Şahane Cuma’da 131 bin kart ilk defa alışveriş yaptı

Dünya genelinde Black Friday adı verilen kampanya günlerinde dünya genelinde alışveriş yoğunluğu yaşandı. Kartlı ödemelerde ise 130 bin kart ilk defa İnternet’ten alışveriş yaptı.

Türkiye’de “Şahane Cuma” olarak adlandırılan kampanya günlerinde dünya genelinde İnternet’ten yapılan alışveriş, 29 Kasım’da zirveye ulaştı. Her yılın kasım ayının son cuma gününde yapılmaya başlanan kampanya günlerinde mağazalar, birçok üründe indirime gitti. Bankalararası Kart Merkezinin (BKM), açıklamasına göre en çok 29 Kasım Cuma gününde satış yapılırken indirimin en fazla olduğu gün olarak kayda geçti. 

AA’nın BKM’den aktardığı bilgilere göre 29 Kasım’da 4,7 milyar lira tutarında kartlı ödeme yapıldı. Bu rakam yılın diğer cuma günlerinde yapılan ödemelerden yüzde 36 daha fazla.

2,6 milyon adet kart kullanıldı

Kampanyanın olduğu günlerden en çok indirimin olduğu 29 Kasım Cuma günü 2,6 adet milyon kart kullanılırken bunlardan 130 bini ilk defa İnternet üzerinden alışveriş yaptı.

Kart ile alışveriş yapılan 4,7 milyar liralık tutarın 1,4 milyar lirası İnternet üzerinden uygulandı. İnternet’ten yapılan alışveriş sayısı geçen yılın aynı gününe göre yüzde 44 oranında arttı. Buna göre her 3 liralık alışverişin 1 lirası sanal ortamdan yapıldı.

Toplam kartlı ödeme payı içerisinde İnternet üzerinden ödeme yüzde 30 seviyesini buldu. 

En çok alışveriş öğleden sonra gerçekleti

Kasım ayının son cuma gününde İnternet kullanıcıları, alışverişe gece saatlerinde başladı. Cuma günü yapılan alışveriş sayısı öğle saatlerinden sonra artış gösterdi. İndirime en çok rağbet, saat 14.00 ile 16.00 arasında gerçekleşti.

Bu saatler, söz konusu tarihte alışverişin en yoğun saatler olarak kayda geçti. Saat 14.00 ile 16.00 arasındaki dilimde yapılan alışveriş oranı, gün boyu yapılan alışverişin yüzde 18 seviyesinde oldu. Bu iki saat dilimde gerçekleşen alışverişler, gün boyu yapılan alışverişlerin beşte birini oluşturdu. Gün boyunca kartlı alışverişin yoğunlaştığı bir diğer saat dilimi ise saat 16.00 ile saat 18.00 arası oldu.