Kategoriler
Gündem Toki Haberleri

‘Salda Gölü’nde yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Millet Bahçesi projesiyle Salda Gölü‘nün doğal güzelliğini koruyacaklarını ve yapılaşmaya izin vermeyeceklerini söyledi.

Kurum, “Türkiye’nin Maldivleri” Salda Gölü ile ilgili asılsız ve gerçekleri çarpıtan iddialarla kamuoyunun yanıltıldığını ifade etti. Kurum, “Tabiat varlıklarımız bizlere emanettir. Bu güzelliklerimizi gelecek kuşaklarımız için muhafaza etmeliyiz” dedi.

Kurum, göl ve çevresinin 1989 yılında “1. ve 2. Derece Doğal Sit Alanı” olarak belirlendiğini söyledi. Kurum, “Salda Gölü‘nün Özel Çevre Koruma (ÖÇK) alanı ilan edilmesiyle korunan alan 4 bin 400 hektar iken, gölün tüm çevresini de kapsayacak şekilde 29 bin 500 hektara çıkartıldı. Burada doğal sit alanları aynen geçerliliğini koruyor, eski sit durumu 5 bin 898 hektar iken yeni durumda 8 bin 474 hektar olacak. Salda Gölü etrafındaki doğal dokuya zarar verilmemesi için kıyı şeridinin kullanım alanını 500-600 metre kadar geriye çektik. Kıyı şeridini bir santimetrekare dahi istisna olmayacak şekilde koruma alanı ilan ettik” diye konuştu.

Bakan Kurum, Millet Bahçeleri projelerinin yarıya yakınını TOKİ’nin üstlendiğini, diğer yarısını ise yerel yönetimlerin gerçekleştirdiğini dile getirdi. Kurum, TOKİ’nin aynı zamanda çevreye saygılı şehirler konsepti çerçevesinde bisiklet yolları, yürüyüş parkurları gibi şehirlere nefes aldıran projeler de ürettiğini dile getirdi. Kurum “Millet Bahçesi projemizle Salda Gölü‘nün doğal güzelliğini koruyacağız, çevresinde herhangi bir yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz. Burada tek bir çivi dahi çakılmaması için bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Biz gölü korumak, doğal yapısının bozulmasını engellemek için bu projeyi hazırladık. Bakanlık olarak gölün korunması ve gelecek nesillere ulaştırılması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi.

Bakan Murat Kurum, göl ve çevresinde 61 familyaya ait 301 sucul ve karasal bitki türünün olduğunu ifade etti. Kurum, gölün ÖÇK bölgesi ilan edildiği andan itibaren bölgenin tamamında biyoçeşitlilik araştırmalarına başladıklarını belirterek sözlerini tamamladı.