Kategoriler
Ekonomi

Sanat oteli dünyaca üne rağmen iflas etti

Sanat oteli olarak dünyada ün yapmış olan Hollanda’nın başkenti Amsterdam yakınlarındaki Art Hotel Spander iflasını açıkladı. Turist kasaba olarak değer gören Volendam konumlu otelin iflas nedeni ise yeni tip koronavirüs (covid-19) olarak biliniyor.

Sanat oteli iflasını ilan etti

Dünya genelinde sanatçıları bünyesinde buluşturan ünlü sanat oteli Art Hotel Spaander iflas ettiğini üstü kapalı bir şekilde bildirdi. Çin üzerinde ilk vakaların görüldüğü salgın hastalık nedeniyle 21 Mart itibariyle faaliyetini durduran otel; konuklarının ve çalışanlarının sağlığı adına tamamen kapanmanın uygun olacağı açıklamasında bulundu.

BBC üzerinden yayımlanan haberde Hollanda basınında büyük yankı uyandıran sanat oteli, medyanın aktardığı bilgiler doğrultusunda iflasını verdi. Kuzey Hollanda Mahkemesi üzerinden yapılan araştırmada Art Hotel Spaander zor zamanlarla yüzleşiyor. 1881 yılında açılışının Hollandalı girişimci Leender Spaander tarafından yapılan otelin tarihte her şeye rağmen ayakta kalması, ancak bu yıl itibariyle beliren salgın hastalık karşısında iflas etmesi oldukça şaşırttı. Dünya genelinde sanatçıların buluşma noktası olan otelin her bir metrekaresinde sanatçıların izleri bulunmakta. Ödemelerin genellikle resimlerle olduğu otelin iflası ise derin üzüntüye neden oldu.

Hollandalı girişimci Spaander, aynı zamanda oteline konaklamaya gelen sanatçıları üç kızının eşleri olarak seçmişti. Otel duvarlarının hâlâ sanatçıların tuvali olduğu bilinirken, sanat oteli için henüz ileri ki dönemler görülemiyor.

Sanatçıların ve ünlülerin en sevdiği yerlerden birisi

Amsterdam yakınlarında turistik kasaba olarak bilinen küçük balıkçı köyünde yer alan otel, yıllarca turistlerin ve dünyaca ünlü isimlerin en gözde mekânı olmuştur. Ünlü müşteriler arasında film yapımcısı Walt Disney’in bir zamanlar konakladığı otelde, “First Lady” Eleanor Roosvelt’in geldiği biliniyor. Sinema sanatçıları arasından bir zamanların Kleopatra’sı olarak bilinen Elizabeth Taylor ve Kirk Douglas bulunurken; bestecilerden Maurice Ravel, Fransız ressam Pierre-Auguste Renoir ve boksör Muhammed Ali’nin sıklıkla uğradığı yer olarak bilinmekte.

Yılan balığının merkezi haline gelen kasabada yer alan otelin birçok konuda ön plana çıktığı zamanlar artık geride kaldı. Otel içerisinde ahşap mobilyalar ile bütünleşmiş resimler tüm dünyaya gerçek bir sanat galerisi imkanı sunuyordu. Ressamlar tarafından tuvaletlerine dahi resimler çizildiği bu özel otelin henüz ne yapacağı bilinmiyor.