Kategoriler
Proje Haberleri

Silvan Baraj projesi tamamlanmak üzere

Silvan Baraj projesi yüzde 97 oranında tamamlandı. Türkiye’nin ikinci büyük sulama barajı olma özelliğini taşımaya hazırlanan baraj; aynı zamanda Avrupa’nın en yükseği olmaya hazırlanıyor.

Silvan Baraj projesi neredeyse tamam!

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından titizlikle yürütülen Silvan Baraj projesi, tasarım bakımından 8 baraj ve 23 sulama tesisine sahip olacak. Bunlardan Silvan, Pamukçay, Ambar, Kuruçay, Başlar, Kıbrıs, Karacalar, Bulakdere barajlarının proje kapsamında inşasına devam edilmektedir.

Projede yer alan diğer barajlarında tamamlanmasıyla birlikte bölgede 7 milyar 500 metreküp suyun depolanması bekleniyor. Silvan Baraj projesi terör saldırıları nedeniyle sürekli erteleme yaşanmasından mütevellit toplamda 2 yıl erteleme yaşamıştır. Yapımına tekrar başlanmasıyla birlikte hız kazandırılan alanda hedefe ulaşmak neredeyse çok yakın. Yüzde 97 oranında tamamlanan proje Türkiye’nin ikinci büyük sulama barajı olmayı bekliyor. Bununla birlikte Avrupa’nın en yüksek ön yüzü beton kaplı baraj olma hedefi şimdiden projeyi ön plana çıkardı.

Barajın oluşumundaki en büyük sebep ise enerji ve sulama ihtiyacının karşılanmasıdır. 7,3 milyar metreküp rezervuar hacmi ile Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında oluşturulan bir diğer proje Atatürk Barajı’ndan sonra ikinci büyük baraj olacaktır.

Proje özellikleri nelerdir?

Silvan Baraj projesi kapsamında 4 aşamalı olarak planlaması yapılan barajda, her aşama sonrası rezervuarların sulamaya verilen su miktarı arttırılacaktır. Bu nedenle barajda üretilen elektrik enerjisinin kademeli bir şekilde azalması beklenirken, zaman içerisinde enerji tüketim oranında ciddi inişler meydana gelecek. Enerji tüketiminin 681 gigivatsaatten 88,41 gigivatsaate inmesi sağlanırken, sulamaya verilen su miktarı ise 1,791 milyon metreküpü bulacak.

Yüksekliği bakımından Silvan Barajı 175,50 metre ile 8 milyon 743 bin metreküplük dolu hacmi sayesinde Türkiye ve Avrupa’nın öncüsü olmaya hazırlanıyor. En yüksek ön yüzü beton kaplı barajı olmaya hazırlanan barajda, dolgu kapasitesi şimdiden 8,4 milyon metreküpe ulaştı.

Yüzde 65 oranında tamamlanan ve dolgu çalışmalarının sürdüğü bölgede, hedef kısa zamanda projeyi bitirmek. Açılışa hazırlanacak olan baraj bölge sakinlerinin ihtiyaçlarına cevap vermesi için gelecek yıl itibariyle su tutmaya başlayacak.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Cevat Delil, proje hakkında önemli detayları paylaştı. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Diyarbakır bölgesinde yaklaşık olarak 2 milyon 350 bin dekar arazinin suya kavuşturulması hedeflenmekte.

Suyun ise Silvan ve Babakaya tünelleri vasıtasıyla ovalara aktarılması beklenirken, tarla işleriyle uğraşan çiftçinin üretim gelirlerine ekstra katkısı bulunması en büyük hedefleri. Üstelik üretimdeki artışın sulama kanalları sayesinde 4-5 kat artış yaşayacağı öngörülmektedir.