Kategoriler
Gündem

Sokağa çıkma yasağı kalkıyor mu?

“Sokağa çıkma yasağında son durum nedir? Normalleşme süreci kapsamında sınavlar ertelendi mi?“ Türkiye genelinde en merak edilen soruların cevapları bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 4 Mayıs 2020 tarihinde cevap verildi. Buna göre normalleşme süreci kapsamında alınan tedbirler esnetiliyor, sınav tarihleri ise ertelenmiyor…

Sokağa çıkma yasağı kalkıyor mu?

Yeni tip koronavirüs salgın hastalığına karşı büyük mücadele veren Türkiye’de hasta vaka sayısı gün geçtikçe azalıyor. Bununla birlikte istihdamın hareketlenmesi, yaz sezonunun açılışı için hazırlanma gerekliliği ön plana çıktı. Cumhurbaşkanı ve bilim kurulu üyeleriyle birlikte yapılan videolu konferans sonrasında saatler sonra yeni kararlarda netlik kazandırıldı. Buna göre sokağa çıkma yasağı 65 yaş ile kronik hastalar, aynı zamanda 20 yaş ve altı için kısmi olarak izin verildi. Ayrıca 7 ildeki seyahat kısıtlamalarında serbestliğin getirildiğini belirten Cumhurbaşkanı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Liselere Geçiş Sınavı için tarih verdi.

Büyük bir kesimin heyecanla beklediği o sınavlar ise haziran ayında düzenlenecek. Maske satışlarına getirilen yasaklar ise kaldırılmış bulunmakla birlikte verilecek izin kapsamında maske türlerine göre belirli fiyatların belirlenmesi sağlanacak. Böylece halkın mağdur olmaması konusunda çaba göstereceklerini belirten Cumhurbaşkanı, normalleşme sürecinin mayıs itibariyle başlayacağını ve haziran, temmuz aylarında da bu sürecin devam edeceğini bildirdi.

İşte, o alınan kararlar

Hafta sonu sokağa çıkma yasağı tedbirleri aynı hızda devam edecek ancak 65 yaş üstü ile kronik hastalar ve 20 yaş altı vatandaşlar için kısmi dışarı çıkma izni sağlanacak. Bu yaş aralığına sahip olan vatandaşların ilk etap gereği sokağa çıkma yasağı tedbirlerinde belirli bir gevşeme getirilecektir. Buna göre haftanın belirli gününde 4 saat süreyle yürüme mesafesindeki alanlara çıkış sağlanacaktır.

İlk uygulamanın 10 Mayıs itibariyle yürürlüğe sokulması beklenirken, 0-14 yaş grubu için bu karar 13 Mayıs Çarşamba günü 11.00-15.00 saatlerinde belirlendi. 15-20 yaş aralığına sahip vatandaşlar ise 15 Mayıs Cuma günü aynı saatlere ve kısıtlamalara tabi tutularak tedbirleri gevşetebilir.

30 Büyükşehir ve Zonguldak için getirilen şehirler arası seyahat kısıtlamalarında yeni kararı belirten Cumhurbaşkanı, “Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin, Muğla illeri için giriş-çıkış sınırlandırılmasını kaldırıyoruz. Diğer illerimiz için alınan karar kapsamında seyahat kısıtlamaları 15 gün süreyle uzatıldı,” sözlerine yer verdi.

Yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan iş yerlerinden berber, kuaför ve güzellik salonu işletmelerinde 11 Mayıs’tan itibaren faaliyet gösterilme izni getirildi. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen şartlara uyulması takdirinde aynı zamanda AVM’ler de faaliyetlerine 11 Mayıs itibariyle başlayacak.

Üniversite ve liseye giriş sınavlarında alınan karar sonrası tarihler kesinleşti. 27-28 Haziran’da YÖK sınavı, 20 Haziran’da LGS sınavı, 14 Haziran’da ise Askeri Öğrenci sınavı gerçekleştirilecek.

Tek çift ticari plakalı taksi uygulamasının 15 Mayıs’ta kaldırılacağını dile getiren Cumhurbaşkanı, Hac görevlerinin karşılanıp karşılanmayacağı için henüz Diyanet ile iş birliği içerisinde yeni kararların alınmasını beklediklerini söyledi.

Askerlik terhis işlemlerinin ertelendiği haberi üzerine geçtiğimiz haftalarda pek çok vatandaş hayal kırıklığı yaşamıştı. Ancak aileleri sevindiren en büyük haberlerden birisi de terhis işlemlerinin 31 Mayıs itibariyle tekrar başlayacağı oldu. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak atamalar ve görevlendirmeler ise 1 Haziran’da tamamlanacak. Ayrıca bedelli askerlik kapsamında yapılan uygulamalar 20 Haziran itibariyle başlıyor.

Belediyelerin kredi işlemleri ile İller Bankası ihalelerinde ise 27 Mayıs tarihinde yeniden açılmasına karar verildi. Ayrıca salgın hastane sayısında azalmalar meydana geleceği gibi 1 Haziran’dan itibaren artık her hastane ‘pandemi hastanesi’ olmaktan çıkacak.