Kategoriler
Ekonomi Gündem

Tapudaki düşük beyana para cezası geliyor

Evlerin değeri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından çok kolay bir şekilde belirlenebilecek. Yurttaşın belirlediği değil Müdürlük tarafından belirlenen değer dikkate alınacak.

Yeni yasa tasarısıyla birlikte evin gerçek değerinden düşük beyanda bulunan kişiye yüzde 25 oranında vergi ziyaı cezası kesilecek. Meclis’e vergi paketiyle sunulan 45 maddelik yasa tasarısı, konut alım ve satımında yeni bir döneme kapı açıyor. Bölge emsal değerinin altında işlem yapanlara  yüzde 25 oranında vergi ziyaı cezasının yanı sıra aradaki fark kadar para cezası da kesilecek.

Yeni yasa tasarısı Meclis’te kabul edilirse tapu harcı gerçek değerden bildirileceği için ev satan ya da alan düşük beyanda bulunamayacak. Böylece bu konuda devletin yıllardır ettiği zarar son bulacak.

“Gerçek bedeli söyleyin”

Yeni vergi tasarısının ilgili maddelerini değerlendiren Remax Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, “Vergi paketi kapsamında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile taşınmaz değerleme sistemi üzerinden emsal konut fiyatları temel alınacak ve konutların gerçek fiyatları belirlenecek. Böylece 500 bin liralık konut alan bu değer üzerinden vergisini yatırılacak. Verginin yarısını evi alan yarısını da evi satan kişi ödeyecek. Düşük beyan sonradan tespit edilirse aradaki farkın yanı sıra yüzde 25 oranında vergi ziyaı cezası alınacak.” diye konuştu.

Banka aracılığıyla ya da nakit olarak ev alanlara seslenen Başaran, tapudaki gerçek alım ve satım bedelini bildirilmesine yönelik çağrıda bulundu. Evrim Kırmızıtaş Başaran, sözlerini “Çünkü devlet eksik bildirimi çok kolay tespit edebiliyor.” uyarısıyla tamamladı.

Mevcut uygulama nasıl işliyor?

Şu andaki yasalara göre kişinin beyanı ve evin rayiç bedeli yani piyasa değeri esas alınıyordu. Böylece 500 bin liralık ev alan kişi evin tapu değerinin 300 bin lira olduğuna yönelik beyanda bulunarak ödeyeceği tapu harcının fiyatını düşürüyordu.