Kategoriler
Güncel

Tarla fiyatlarında beklenmeyen artış konut arsalarının üzerine çıktı

Tarla fiyatlarının konut arsalarına oranla fiyat artışında daha fazla rol aldığını belirten yeni veriler GABORAS araştırmasıyla öne çıkıyor. Bu yılın Haziran-Temmuz-Ağustos dönemi boyunca Türkiye genelinde 89 milyar lira tutarında arsa satışı sağlandı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla bu yıl oranlarda yüzde 35 artış var.

Tarla fiyatlarının artışı konut arsalarını katladı

Dünya’dan Leyla İlhan aracılığıyla duyurulan habere göre, 1 Haziran tarihinden itibaren indirim sürecine giren kredi paketleri arsa yatırımlarında yeni bir hızın yakalanmasına neden oldu.

Türkiye geneli bakımından 2019’un Haziran-Temmuz-Ağustos döneminde 46 milyar TL’yi bulan arsa satışı, bu yılın aynı dönemlerinde 89 milyar TL’ye ulaştı. Fiyat bakımından birinciliği elde eden İstanbul’un getirisi 15.3 milyar TL olurken, bir kez daha şehrin değer bakımından yatırım merkezi olduğunu anımsanmıştır. Ankara’nın 7.5 milyar TL ile ikinciliği elde ettiği listede, 5.6 milyar TL’lik satış İzmir’i üçüncü yaptı. Araştırma verileri bazı şehirlerde taleplerin 2 ila 3 kat arasında artış yaşadığını kaydederken, arsa fiyatlarında yüzde 35 zamma gidildiği tespit edildi.

Yoğun talep artışı

GABORAS tarafından yürütülen araştırmada, tarla fiyatlarının konut arsalarına göre daha hızlı yükseldiği bilgisine ulaşıldı. Talepteki artışın yalnızca nüfusu yoğun illerde olmadığı bilgisine yer verilirken, bu yaz kıyı kentleri ve kırsal bölgelerde önemli derecede talep artışı oldu.

Salgın hastalığın sosyal izolasyon kurallarını getirdiği süreçte insanların doğaya tutkusu yeniden nüksetti. Aynı zamanda gıda tüketiminde doğal olanı seçmek isteyen kesim yatırımlarını arsa üzerinde değerlendirmeye başlamıştır. Tapu.com Kurucusu ve CEO’su Emre Erşahin, yeni tip koronavirüs nedeniyle tarlaya olan talebin İç Anadolu bölgelerinde daha fazla artış yaşadığını söylüyor. Özellikle tarıma uygun olduğu belirtilen 10 dönümün altındaki tarlalarda talep artışı gözlemlendi. Şehir yaşamından kaçmak isteyenlerin sıklıkla talebi arttırdığı ortamda fiyatlar yükselemeye devam edecektir.

Fiyat artışı tarlada öne çıktı

Gayrimenkulde değerlendirme ve lokasyon analizi hizmetlerinde bulunan platform Endeksa.com verileri Türkiye’deki fiyat artışını yeniden ala alıyor. Konut imarlı arsalara kıyasla tarla fiyatlarının son 1 yıl içinde yüzde 21 artış gösterdiği gözlemlenirken, araziler fiyatlarda yüzde 25 seviyesine çıktı.

Endeksa Kurucu Ortak ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, Türkiye genelinde arsa, tarla, bağ ve bahçelerin metrekare satış fiyatını yeniden değerlendiriyor. Öğüt, arsa fiyatın 548 TL’ye; tarla, bağ ve bahçelerin ise 45 TL’ye çıktığını belirtti. Önümüzdeki son 1 yıl içerisinde konut imarlı arsa fiyatlarında yüzde 4 artış beklenirken, arazi fiyatlarının yüzde 2’den açılması bekleniyor.