Kategoriler
Ekonomi Gündem

Taşıt kredisi faizleri düştü… Satışlar 400 bini aşabilir

Taşıt kredisi faiz oranları ekim ayının birinci haftasında son 1,5 yılın en düşük seviyesini gördü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) aylık ortalama taşıt kredisi faiz oranlarını yüzde 2,5 seviyesinden yüzde 2 seviyesinin altına düşürdü. TCMB’nin kararının ardından üç kamu bankasından gelen kredi faiz indirimi kampanyasıyla faiz oranları ekim ayının ilk haftasında ortalama yüzde 1,42 seviyesine indi.

TCMB’nin faiz indirimi kararına ek olarak; geçtiğimiz eylül ayının sonlarında üç kamu bankasının da ortaklaşa düzenlediği kampanyayla binek araçlar için kullanılacak 50 bin lira ile 120 bin lira arasındaki 18 ila 36 ay vadeli taşıt kredisi; ticari araçlar için kullanılacak 72 bin lira ile 120 bin lira arasındaki 30 ila 60 ay vadeli taşıt kredisi faiz oranı yüzde 0,49 seviyesi ile yüzde 0,69 seviyesi arasına indirildi. Yıl sonunda sona ereceği belirtilen kampanya, sıfır kilometrelik araçlar için geçerli durumda.

Kampanyanın hangi araçlar için geçerli olduğunu öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Oranlarda yüzde 1,08 düşüş

AA’nın TCMB’nin verilerinden derlediği bilgilere göre; haziran ayındaki aylık ortalama taşıt kredisi faiz oranı yüzde 2,5 seviyesindeydi. Piyasalardaki gidişata alınan tedbir ve kararların ardından kamu bankalarının yerli üretimi de destekleyici adımları otomotiv sektöründe hareketlenmeyi getirdi. Haziran ayında yüzde 2,4 seviyesinde olan aylık ortalama faiz oranı; temmuzda yüzde 2,3 seviyesine, ağustos ayında yüzde 1,9 oranına, eylülde ise 1,7 seviyesine düştü. Bulunduğumuz ayın ilk haftasında yüzde 1,42 oranını düşen ağırlıklı ortalama faiz oranı, özel bankalar da destek verirse yüzde 1,3 seviyesinin altını görebilir.

Eylül ayında 42 bin olan satış adedi 400 bini aşabilir

Geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinden beri daralma yaşayan otomotiv sektörü, faiz oranındaki indirim kararlarıyla beraber; geçtiğimiz ay büyüme kaydederken otomotiv pazarı geçtiğimiz aydaki yaklaşık 42 bin adetlik satışla 2018 yılının aynı ayına göre yüzde 82,4 oranında büyüdü.

İçinde bulunduğumuz 2019 yılının ocak ile eylül arasındaki döneminde otomobil ve hafif ticari araç satışı; 2018 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 39 oranında azalarak 281 bin 309 olarak gerçekleşti.

Sektör temsilcileri ise 2019 yılının son çeyreğinde faiz oranlarındaki düşüşün sürdürülmesi ve şirketlerin yıl sonu kampanyaların da desteğiyle toplam pazarın 400 bini aşabileceğini kaydetti.