Kategoriler
Ekonomi Gündem

TCMB’ye tartışılan düzenleme: Denetlediği şirketlere hissedar olabilecek

BirGün gazetesinden Hüseyin Şimşek’in haberine göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile ilgili düzenlemenin TBMM’nin Genel Kuruluna bu hafta içinde gelmesi bekleniyor. Bu düzenlemenin uygulanmaya konulması hâlinde TCMB‘nin denetimini yaptığı şirketlere hissedar olmasının önü açılacak. Muhalefet ise sunulan düzenlemenin olumsuz bir imaj çizeceğini ifade etti.

Söz konusu düzenlemelerin bankaların itibarını zedeleyeceğini belirten muhalefet, bu uygulamanın sakıncalı durumların yaşanmasına yol açacağı uyarısında bulundu. Ak Partili milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanı’na sunulan “Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklif”i muhalefetin itirazlarına rağmen Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Çarşamba günü görüşülmeye başlanacak olan “Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin ardından Merkez Bankasının denetlediği şirketlere hissedar olabilmenin önünü açan düzenleme, Genel Kurulda görüşülmeye başlanacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu içerisinde yer alan CHP’li üyeler, bu düzenlemenin çok büyük bir tahribata neden olacağını söyleyerek “Merkez Bankası daha önce uluslararası şirketlere yönelik hissedar olma uygulamasını izliyordu. Düzenleme, kendisinin denetim ve gözetimine tabi yurt içindeki sistem işleticileri ile ortaklığa denk düşmektedir. Bu durum bankanın itibarını zedeler ve sakıncalı durumların yaşanmasına yol açar.” ifadelerini kullandı.

Yolsuzluğun sıradan olduğu ülkelerde geçerli

İYİ Parti üyeleri, Merkez Bankasının yurt içindeki şirketlere hissedar olmasına olanak tanıyan kanunlara sahip ülkeleri örnek gösterdi. Söz konusu olanağın yolsuzluk ve kayırmacılığın olduğu ülkelerde olduğuna dikkat çeken İYİ Parti üyeleri, kayırmacılık olmasa bile düzenlemenin yanlış bir algı yaratacağını ifade etti. Merkez Bankası eski başkanları İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz ve İYİ Parti Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, “Sistemdeki kuruluşlardan herhangi birine hissedar olunması, hiçbir kayırmacılık olmasa bile birçok yanlış algıyı beraberinde getirir. AKP’li milletvekilleri; bu tür uygulamaların Endonezya, Malezya, Brezilya gibi ülkelerde uygulandığını söyledi. Yolsuzluk, kayırmacılık gibi uygulamaların sıradan olduğu ülkelerde bu uygulamanın var olması, düzenlemenin tekliften çıkarılması için yeterli sebeptir.” ifadelerini kullandı.