Kategoriler
Gündem

Tedbirlerin süresi 2 yılı bulabilir

Salgının kontrol altına alınabilmesi için halkın yarısından fazlasının virüse karşı bağışıklık kazanması gerekiyor. Profesör Alpay Azap bu sürecin iki yıla kadar sürebileceğini belirtiyor. O zamana kadar çeşitli tedbirlerin uygulanması gerekebilecek.

Ayrıca, bugüne kadar koronavirüs ailesine karşı geliştirilmiş bir aşı da bulunmadığından aşı konusunda başarı sağlanamayabilir.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Azap, salgının kontrol altına alınabilmesi için halkının yüzde 50 ile 60 arasındaki kesimin bağışıklık kazanması gerektiğini dile getirdi. Azap, mevcut bulaş hızıyla bu sürece 20 ay ile 24 ay arasında ulaşılabilineceğini kaydetti.

Profesör Azap, aşıda başarısız olunabileceğini söyleyerek büyük ihtimalle bu bağışıklık oranına hastalığı atlatarak ulaşılacağını söyledi.

Aşıda başarılı olamayabiliriz

Habertürk’teki canlı yayına katılan Azap, koronavirüs ailesine karşı geliştirilmiş aşının bulunmadığını belirterek yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı tam etkili bir aşının geliştirilemeyebileceğine dikkat çekti.

Kurul üyesi Profesör Azap “Aşı ile ilgili çok umutlu olamıyoruz. Seksenden fazla aşı çalışması yürüyor bazıları ikinci fazı bitirmek üzere, üçüncü faza geçmek üzere olan aşılar var. Ama bu koronavirüse karşı aşı ile ilgili bir takım sorunlar olma olasılığı çok yüksek.” diye konuştu.

Çok güçlü bir koruma sağlayamayabilir

Profesör Alpay Azap, geliştirilen aşının salgına karşı çok güçlü koruma sağlayamayabileceğini veya etkisinin kısa sürede sürebileceğini kaydetti.

Profesör Azap “Bir takım matematiksel modeller var, hesaplamalar yapılıyor. Bugünkü bulaşma hızı devam ederse en az 20-24 ay gibi bir süre içinde toplum bağışıklığının istenilen seviye geleceği hesaplanıyor. O yüzden belki de yıllarca tedbirlere devam edilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs Tablosu

Sağlık Bakanlığı bugünkü Koronavirüs Tablosu’nu yayımladı. Buna göre son 24 saatte 41 bin 431 kişiye test uygulanırken 2 bin 188 kişide vaka tespit edildi. Bir gün içinde 84 kişi salgından dolayı yaşamını yitirirken 4 bin 922 kişi iyileşti.