Kategoriler
Kentsel Dönüşüm

Trabzon Çömlekçi kentsel dönüşüm projesi başladı

Trabzon Çömlekçi kentsel dönüşüm Projesi için temel atma töreni düzenlendi. Söz konusu törene Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da iştirak etmiştir. Ayrıca Kurum, Çömlekçi Mahallesi’nin 2023 yılında bütünüyle tamamlanacağının haberini vermiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, birçok temas ve incelemelerde bulunmak üzere Trabzon’a gitmiştir. Büyük ilgiyle karşılaşan Bakan Kurum, Trabzon Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma Töreni’ne katılmıştır. Ayrıca törene Trabzon Vali Vekili Mehmet Yapıcı, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta, Adnan Günnar, Bahar Ayvazoğlu ve Salih Cora katılmıştır. Bunun yanı sıra Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, TOKi Başkanı Ömer Bulut, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu katılmıştır. MHP Trabzon İl Başkanı Bekir Sıtkı Tarım, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli katılmıştır.

1800’LÜ YILLARDAKİ GÜZELLİK 2000’Lİ YILLARA TAŞINAMADI

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, temel atma töreninde konuşma yapmıştır. Ayrıca Başkan Zorluoğlu, Çömlekçi Mahallesi için özel bir günde bir arada bulunduklarını belirtmiştir. Zorluoğlu, “Bulunduğumuz bu bölge, değerli Trabzon kentinin çok eski mahallelerinden biridir. 1800’lü yılların başlarından beri buranın fotoğrafları elimizde bulunmaktadır. Az katlı, bahçeli, birbirinin manzarasını ve rüzgarını kesmeyen bir oluşumdur. Ayrıca yemyeşil Boztepe ve masmavi Karadeniz’le birleşmiş Çömlekçi Mahallesi’ni fotoğraflarda net biçimde görmekteyiz. Bu muazzam mimarinin, estetiğin, anlayışın aynı zamanda 2000’li yıllara taşımadığını da üzülerek belirtmekteyim. 2000’li yıllara geldiğimizde çarpık ve kaçak kentleşme, sosyal donatı ve yeşil alanların ne yazık ki ortadan kaldırılmıştır. Ayrıca sosyal dokusu itibariyle de çokça zorlukla Çömlekçi Mahallesi’yle karşı karşıyaydık.” şeklinde konuşmuştur.

Zorluoğlu “2010 yılından bu yana olumsuzluğu ortadan kaldırmaya yönelik olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın yönergeleriyle bölgede kentsel dönüşüm çalışması başlatılmıştır. Süreç biraz uzun sürdü. Fakat Sayın Bakanımız Murat Kurum dönemiyle beraber son 2 yıl içinde burada çok büyük yol kat edilmiştir. Ayrıca ilk günden bugüne kadar bu bölge için emek harcayan herkese teşekkür ediyorum. Fakat yiğidin hakkını vermem gerekiyor. Burada sizin döneminizde, değerli TOKİ Başkanımızın çok yakın ilgisiyle bu proje artık bitirilecektir algısı ve inancı bulunmaktadır. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere şahsınıza ve değerli TOKİ Başkanımıza yürekten şehrim adına teşekkür ediyorum.”

YENİ ÇÖMLEKÇİ’Yİ BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ

“Bu projeyi önemli yapan bir başka detay da projenin hazırlanma şeklidir. Ankara oluşturulup bölgede uygulanan bir proje değildir. Bu projeye en başından beri yine TOKİ Başkanımızın bu olanakları sağlamasıyla bizler, Ortahisar Belediyemiz, tüm milletvekillerimiz ve şehrin dinamikleri katıldık. En küçük detayına kadar bu projeye katkı sağladık ve kentin umutlarını, ihtiyaçlarını projeye bezedik. Bu sebeple şimdi uygulanırken hiçbir sorun yok. Görüntüsü de mimarisi de estetiği de Trabzon’a ve kentin ezeli geçmişine yaraşır biçimdedir. İnşallah burayı tamamlıyoruz. Batıya doğru kalan bölümün yani 6 hektarlık kısmın kamulaştırmasının da bir bölümü tamamlanmıştır. Onları hızla yıkıyoruz. 9 hektarlık alanın kalan 6 hektarlık bölümün tamamının sene sonuna kadar hem kamulaştırmasını hem yıkımını gerçekleştireceğiz.

Bir yandan da proje çalışması sürdürülmektedir. O projenin de içindeyiz. İkinci kısmına da kentin dinamikleri olarak yardımlarımızı yapacağız. Böylece 2023 yılına geldiğimizde bambaşka fakat aynı zamanda kadim mahallenin izlerini de üstünde taşıyan bir Çömlekçi Mahallesi’ni hep birlikte yapmış olacağız. Trabzon’da her bölgede, birçok alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının etkisi ve katkısı bulunmaktadır. Çok büyük emekleriniz ve çabalarınız bulunmaktadır. Üstelik Trabzon’un en büyük altyapı çalışmasını başlatmaktayız. 565 kilometre içme suyu hattı, 200 kilometre kanalizasyon, 70 kilometre yağmur suyu hattı, 450 kilometre fiber hat ve doğal gaz olmak üzere tarihin en büyük altyapı çalışması sürdürülmektedir. Ayrıca bunda da sizin imzanız ve mührünüz bulunmaktadır. Zira bu bir Avrupa Birliği Çevre Bakanlığı projesidir. Bu projenin Yüzde 60’ı Avrupa Birliği hibesi, yüzde 15’i Çevre Bakanlığın hibesidir. Dolayısıyla yüzde 75’i hibe bir projedir.”

BAMBAŞKA BİR UZUNGÖL’Ü ŞEHRİMİZE KAZANDIRACAĞIZ

”Uzungöl çok önemli bir turizm bölgesidir. Bölgeyle alakalı sizin düşüncelerinizi biliyorum. İnşallah el birliğiyle aynı Ayder’de olduğu gibi birkaç yıl sonra çok farklı bir Uzungöl’ü kentimize ve ülkemizin turizmini zenginleştirmiş olacağız. Ayrıca Cephe sağlıklaştırması Meydan’da yapılan ve pek çok kentte örnek olarak görülen bir çalışmadır. Çevre Bakanlığımızın direkt olarak hibesiyle yaptığımız bir çalışmadır.

Uzun Sokak, Kunduracılar ve yayalaştırılmasına karar kıldığımız Maraş Caddesi’nde sene sonundan itibaren başlayacağımız Cephe Sağlıklaştırma Projesiyle, Trabzon merkezi muazzam görüntüsüyle ziyaretçilerin akıllarında yer edinecektir. Çömlekçi’nin biraz doğusunda 5 adet küçük sanayi sitemiz bulunmaktadır. Bu küçük sanayi siteleri artık hem eskidiler hem kentin merkezinde kalmışlardır. Hem de küçük alanları sebebiyle farklılaşan ihtiyaçlara yanıt veremez duruma gelmişlerdir. Bu Sayın Cumhurbaşkanımızın hepimize talimatıdır. Biz orayla ilgili TOKİ Başkanlığımızla birlikte çok güçlü bir fizibilite yaptık. Taşınabileceği yeri de saptama yaptık. Maliyetleri de çıkardık. Ayrıca buradaki kentsel tasarım projelerini de oluşturduk. Sayın Milletvekillerimizle Ankara’da sizlere detaylı biçimde arz edeceğiz. Burayla beraber Değirmendere vadisinin de dönüşerek kente kazandırılması çok önemlidir. Böylece Trabzon’u şehircilik anlamında çok farklı bir seviyeye ulaştıracaktır.”

BAŞKAN BULUT TOKİ’NİN TRABZON’DAKİ ÇALIŞMALARINI ANLATTI

TOKİ Başkanı Ömer Bulut ise Trabzon’da başlatılan çalışmalarla alakalı bilgi vermiştir. Trabzon’un önemli yatırımlara öncülük yapan şehir olmaya devam ettiğini belirtmiştir. Ayrıca Bulut, “Trabzon’da 7 bin 713 konut yaptık. Toplam 8 bin 396 konutun yapımını da tamamlayacağız. 5 ilkokul, 5 lise, 2 hastane, 2 aile sağlık merkezi, 3 spor salonu, 7 cami, 13 ticaret merkezi, 282 iş merkezi ve 6 tane kamu hizmet binasının inşasını gerçekleştirdik. Zağnos ve Tabakhane dönüşüm projelerinin yanı sıra 200 yataklı Akçaabat Devlet Hastanesi yaptık. Ayrıca Yomra Kaşüstü, Sağlık Merkezi, sevgi evleri, sosyal tesis ve sanayi sitesi gibi pek çok sosyal alanlar yaptık. Trabzon Şenol Güneş Spor Kompleksi ve Stadyumu’nu sporseverlerin hizmetine sunduk.

Ülke genelinde olduğu gibi Trabzon’da da yıllar içinde süratle kentleşme sonrası dere yatakları ve heyelan alanlarındaki düşük kalitedeki yapılar şehrin özgün olgusunu kaybetmeye sebebiyet vermiştir. Bu yapıyı geri kazanmak için eş zamanlı olarak büyük rekreasyon alanlarını, millet bahçeleri ve ticaret merkezlerini şehrimize kazandırıyoruz. Kentsel dönüşüm projeleri, teknik planlamalar ışığında süratle sürdürülmektedir. 100 bin sosyal konut kapsamında Arsin Güzelyalı’da yatay mimari köklü projeyi hayata geçiriyoruz. Proje çalışmalarını bitirip önümüzdeki 1 -2 ay içerisinde ihalesini yapacağız. Kamuya ait arazi bulmakta zorlanıyoruz. Taahhütlerimizi yerine getirmek amacıyla şahıs arazilerini de satın alma yolundayız. Bunları da satın aldığımız kadarıyla 50 bin ve 100 kapsamında sosyal konutları sonlandırmış olacağız.”

 ÇÖMLEKÇİ PROJESİ BÜTÜNÜYLE 2023’TE TAMAMLANACAK

Başkan Bulut Çömlekçi Projesi ile ilgili bilgi vermiştir. Bulut, “1 yıl içinde burayı teslim etmiş olacağız. Yeni alanda kamulaştırma sonlandı, yıkım çalışmaları tamamlanacak. Proje çalışmaları biter bitmez orayı da ihaleye çıkaracağız. Projeyi 2023’te tamamıyla hazırlamış olacağız.” şeklinde konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise Trabzonlulara verdikleri sözleri tutmuş olmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Ayrıca Kurum “Trabzon’un büyük dönüşümü için çok önemli girişimlerde bulunuyoruz. Çömlekçi Mahallesi’nde kentsel dönüşüme başlıyoruz. Şimdiden, tüm konutlarımız Trabzon için, Trabzonlular için hayırlı uğurlu olsun. Burada sayın başkanımız da açıklamıştı. Kentsel dönüşüm yaparken yerinde yapıyoruz. Kimseyi yerinden etmeden, vatandaşımız ne diliyorsa, onlarla birlikte olmak suretiyle yapmak için çaba gösteriyoruz. Parasını isteyene parasını, ben buradan ayrılmak istemiyorum diyenlere de aynı yerinden konut vererek değerini karşılayarak kalanı da uzun vadeli kira öder gibi destek olarak bu projemizi yapmak için çaba harcıyoruz. Aşamalar şeklinde bu projemizi gerçekleştiriyor olacağız” dedi.

Kurum, “Söz verdiğimiz gibi Çömlekçi Mahallemizde yeni konutlarımızın ve dükkânlarımızın temelini hep birlikte atıyoruz. TOKİ Başkanlığımızla, 90 bin metrekarelik alanda 2 aşamada giriştiğimiz dönüşüm projesinin 30 bin metrekare büyüklüğündeki, yatırım değeri 120 milyon TL olan projemizi, Ocak 2022’de tamamlayacağız. Ayrıca hak sahibi vatandaşlarımıza teslimini yapacağız. Projemiz bittiğinde, Trabzon’un benzersiz sahili ve Tanjant yolu arasında bulunan yerin etrafı bütünüyle değişecek. Böylece yepyeni bir yaşam alanı olacak. Yine sahil bandında vatandaşlarımız zaman geçirebilecekler.

Trabzon Meydanına bakıldığında tüm kentlere örnek gösterilmektedir. İnşallah Maraş Caddesi, Uzun Sokak, Kunduracılar Caddesi aynı hassasiyetle gerçekleştirilecek. Yine destek olacağız. Büyükşehirle beraber müzakere yaparak o sokakları gerçeğe uygun duruma dönüştüreceğiz. Bu kente gelenin sayısı artacak ve kente sahip çıkmış olacağız. 81 ilde; sosyal alanlarıyla birlikte, 1 milyon hususi bölüm ürettik. Toplamda 10 milyon vatandaşımız bu sağlıklı konutlarda, güvenle oturmaktadır. Şimdi, ‘Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm’ demekteyiz. An itibarıyla ülke genelinde, yatırım değeri 100 milyar TL olan 300 bin sosyal konut ve kentsel dönüşüm konutumuzun yapımı için salgın süreci dahil duraksamadan harıl harıl çalışıyoruz.”

ÇOK KISA SÜREDE TÜM PROJELERİMİZİ BİTİRECEĞİZ

“Trabzon’da, TOKİ başkanlığımızla; toplam yatırım değeri 4,5 milyar TL olan 7713 konut, 308 dükkân, 10 ticaret merkezini kente kazandırdık. Trabzon Tonya, Ortahisar, Çaykara, Akçaabat ve Of’ta 612 dükkânlı 2 Sanayi Sitesi, 261 konut, 441 iş yeri, 4 otel, balık hali, terminal binası yapıyoruz. Yine Of Sulaklı Mahallemizde 25 işyeri ve cami; Ortahisar İnönü’de 38 konut yapıyoruz. 2019’da ‘Konut sahibi olmayan tek bir vatandaşımızı bırakmama’ hedefiyle yeni bir yola çıktık. 100 bin sosyal konut kampanyamızla hedeflerimizi bir üst düzeye çıkardık. Bu kapsamda Trabzon Yomra’da 80 milyon lira yatırım değerindeki 511 konut ve 24 dükkânlı ticaret merkezinin inşasını tamamladık. Vatandaşlarımıza yeni konutlarının teslimini yaptık.

Elbette ki durmadık… Şalpazarı, Tonya, Merkez, Araklı ve Sürmene’de de 766 yeni konutların inşasına başladık. Kısa zamanda tüm projelerimizi bitireceğiz. Heyecanla yeni konutlarını, dükkânlarını bekleyen Trabzonlulara hediye edeceğiz. Biliyorsunuz, Trabzon’da geçtiğimiz sene bir sel felaketi yaşandı ve 10 kardeşimizi bu afette kaybetmiştik. Rabbim mekânlarını cennet eylesin. Araklı’da da hemen çalışmalara başladık. 278 konut ve ticaret merkezini şu an bitirmek üzereyiz. Buradan haberini veriyorum, yeni konularımızı ekimde vatandaşlarımıza teslimini yapacağız.”

TÜRKİYE’DEKİ TÜM MİLLET BAHÇELERİNDEN FARKLI OLACAK

“Trabzon’da toplam alanı 128 bin metrekarelik olan 3 millet bahçesi projemiz mevcut. Akçaabat Millet Bahçemizin açılışını geçen yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde gerçekleştirmiştik. Diğeri 14 milyon TL’lik bir yatırımla, 33 bin metrekare alan üzerinde tamamladığımız Vakfıkebir Millet Bahçemiz bulunmaktadır. Projede bisiklet ve yürüyüş yolu, gölet, zaman tüneli ve spor sahaları bulunmaktadır. Bunu yanı sıra çocuk oyun alanları, millet kıraathanesi ve etkinlik çayırı bulunmaktadır. Gerçekten de tam bir çevre ve şehircilik başyapıtı oldu. Ve Trabzonspor’unun şanlı tarihine, şampiyonluklarına şahitlik etmiş Avni Aker Stadı’mızın yerine, 26 milyon liralık yatırımla, 67 bin metrekarelik arazide yaptığımız millet bahçemiz bulunmaktadır. Eski günleri yad edeceğimiz Trabzonspor’un anılarını yaşatacağımız tribünümüzün bir kısmını bıraktık. Bu Millet Bahçemiz, 400 metrekarelik sentetik buz pateni sahası, 600 metrekarelik 8 kaykay rampası, millet kıraathanesi, restoran olacaktır. Ayrıca eğlenme ve dinlenme alanları, bisiklet ve yürüyüş yolları, bitki ve ağaçlarıyla Türkiye’deki tüm millet bahçelerinden bambaşka bir millet bahçesi olacaktır.

Şimdi bir taraftan millet bahçemizin çevresinde kamulaştırma yapıyoruz. Diğer bir taraftan millet bahçesine bakan binaların cephelerini geliştiriyoruz. Bunları da sonlandırdığımızda, sahille kenti ve millet bahçesini birleştiren bir yeşil koridor, yürüyüş koridorunu da Trabzon’umuza hediye etmiş olacağız. Trabzon’un yemyeşil doğasını, ağaçlarını, çiçeklerini kentin merkeziyle buluşturduk. Böylece Trabzon’a çok daha özel bir cazibe katacak tüm millet bahçelerimiz hayırlı uğurlu olsun.”
Açıklamaların ardından Çevre ve şehircilik Bakanı Murat Kurum, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, milletvekilleri ve davetliler hep beraber Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin temelini atmışlardır.

Diğer proje haberleri için tıklayınız…