Kategoriler
Ekonomi Gündem

Türk avukatlar Çin’e dava açmaya hazırlanıyor

Türk avukatlar Çin’e tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Henüz birkaç aylık kısa bir zaman diliminde Çin üzerinden çıkan salgın hastalık karşısında pek çok ülke şimdiden zarara uğradı. Yaşanan olumsuz süreçler karşısında önce Amerika ve daha sonra Almanya, Çin’e tazminat davası açarak dünya basınında yer edindi. Yaşanan olumsuz gelişmelerin Türkiye üzerinde de sürmesi karşısında avukatlar tazminat davası açmaya hazır.

Türk avukatlar son kararı verdi

Çin Wuhan üzerinden çıkan ve ilk kez Kasım ayı itibariyle duyurulan salgın hastalık karşısında, ülke beklenen tedbiri almadı. Ocak ayında ülkede gerçekleşen yeni yıl tatili nedeniyle halk biranda sınır değiştirmiş ve böylece hastalığı başka ülkelere yaymıştır.

Ancak yeni tip koronavirüs (covid-19) hastalığının yakın zamanda Dünya Sağlık Örgütü tarafından ciddiye alınmasıyla birlikte, yaşanan can kayıpları ve ekonomik boyutlu sıkıntılar dünya liderlerini epey bir meşgul etti. Bunun sonucunda ABD Başkanı Donald Trump tarafından Çin’e karşı olumsuz sözleri, başta Amerika olmak üzere diğer ülkelerde de ırkçılığı arttırdı.

Yaşanan maddi manevi zarar karşısında, hastalığın yayılımı engellemek yerine onu gizleyen Çin Halk Cumhuriyetin’e karşı olumsuz düşünceler sürüyor. Hukuki olarak ilk adımın ABD Başkanı tarafından gerçekleştirildiği sürece yakın zamanda Almanya’da katılmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü’ne geç açıklamada bulunan hükümete karşı açılan davada; hastalığı ilk tespit eden doktorun soruşturma kapsamına alınması, salgının bulaşıcı olma özelliğinin 3 hafta olduğu süreci açıklamaması, gerçek hasta sayısını medya yoluyla dünyaya duyurmaması, ülke genelinde vatandaşların susturulması, vahşi hayvan ticareti ve tüketiminin önüne geçmemesi gibi nedenlerin dava gerekçesi gösterildiği bilinmektedir.

Çin Halk Cumhuriyeti beklenen tedbiri almadı

30 Aralık’ta iki doktor tarafından SARS benzeri hastalık olabileceği şüphesinin duyurulmasının ardından doktorlara soruşturma başlatan Çin için tepkiler büyüyor. Dr. Li Wenliang’in susturulmasıyla başlayan süreçte, doktorun ölümü tüm dünya basınını sarsmaya yetti. Böylece ülke genelinde yapılan insanlık dışı tedbir çalışmalarının gün yüzüne çıkması ülkeye olan güveni zamanla bitirdi.

Yaşanan olumsuz süreçler karşısında Türk ekonomisinde gelişen baskılar, doların artışı ve Türk parasının yaşadığı değer kaybı sonrası avukatlar dava sürecini başlatıyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nin göstermiş olduğu sorumsuzluk karşısında Av. Melih Akkurt ve Av. Selenay Kurt tarafından karantina tedbirleri kapsamında kapatılan ticari işletmelerin aylık cirosu esas alınarak, yüksek tutarda kâr mahrumiyeti davası açıldı.

Av. Melih Akkurt yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı karşısında yaptığı açıklamada; hastalığa yakalanıp tedavi olanlar, hastalığa yakalanıp vefatı gerçekleşen mirasçıları ve iş yerlerindeki faaliyetlerin duraksaması yüzünden zarar yaşayan iş yeri sahipleri için kâr mahrumiyetine uğrayarak zarar eden gerçek ve tüzel kişiler için davaların başlatılmış olduğunu belirtti.

Ayrıca çalışanlardan ücretsiz izne çıkarılan, yüksek personel sayısına sahip ticari işletmelerin ücretsiz izinde ödemek zorunda kaldıkları SGK vb. primler ile sabit giderlerde yaşanan zararlar karşısında ciddi tazminat davalarının açılabileceği bir süreçteyiz. Zarar gören kurum ve şahıslar adına her gün dava açtıklarını belirten Avukat Melih Akkurt, vatandaşların ve zarar gören tüm kurumların ödemeler karşısında hızla tazminat açmalarının uygun olacağının üstünü çizdi.