Kategoriler
Kentsel Dönüşüm

Türkiye’de kentsel dönüşümde asbest sorunu büyüyor

Kentsel dönüşümün yoğunca yaşandığı ülkemizde asbest sorun omaya devam ediyor. Asbest ısıya, aşınmaya, kimyasal maddelere oldukça dayanıklı olması ile biliniyor. Ayrıca yapısal özellikleri bakımından da esnek, lifli bir yapıya sahiptir. Ancak asbest aynı zamanda lifli bir yapıya sahip kanserojen bir mineral olarak da bilinmektedir. Bu nedenle asbestin insan sağlığı için oldukça tehlikeli olması düşündürüyor. Ülkemizde ise asbestli bir çok binanın yer aldığı da bir gerçek. 2010 yılında sonra bu maddenin kullanılması yasaklanmıştı. Ancak kentsel dönüşüme konu binalar genellikle 2010 öncesi yapılar olduğundan konu ciddiyetini koruyor.

Konu ile ilgili çalışmalar yapanlardan biri de Kartal Belediyesi oldu. Kartal Belediyesi, Kentsel Dönüşüm ile ilgili riskli yapıların yıkım işlemlerini yapmaya devam ediyor. Ayrıca yapıların asbest ve diğer zararlı maddelerin olup olmadığıyla ilgili sıkı kontroller yapılıyor.

567 binadan 73 tanesi asbestli çıktı

Asbestin bu zararları göz önünde bulundurularak 2018 yılından bu güne kadar gerçekleştirilen tüm yıkımlarda sıkı kontroller alında. 2018’den bu yana yıkılması planlanan toplam 567 adet bina, tehlikeli ve tehlikesiz atıklar yönünden incelendi. Asbestli olarak tespit edilen 73 adet binada asbest bertaraf işlemi lisanslı firmalar aracılığı ile yapıldı.

Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede bu tür zararlı içeriklerin temizlenmesi işlemi yapılıyor. Ardından Çevre Müdürlüğü tarafından Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne temizlenen binaların yıkım izni için uygun olduğu bildiriliyor.

Asbest ve benzeri tehlikeli ve zararlı maddelerin kentsel dönüşüm ve bina yıkımlarında görülmesi sebebi ile sıkı denetimler yapılıyor. Kartal Belediyesi bu anlamda toplam 73 adet binanın zararlı maddelerden temizlenmesi, ardından yıkılmasını sağladı. 2018’den buyana Kartal’da sıkı bir şekilde başlayan denetimlerde 2018’de 62, 2019’da 180, 2020 ‘de 325 olmak üzere toplam 567 yapının incelenmesi yapıldı.