Kategoriler
Gündem

Uyuzdan nasıl korunulur?

Hastanelere yapılan başvurulardaki uyuz vakaları, önceki yıllara göre büyük artış gösterdi. Çoğu eczanede ilaç bulunamazken var olan ilaçlar da genelde işe yaramıyor. Uzmanlar, bu durumun hastalığa neden olan parazitin ilaç tedavisine karşı direnç kazanmasından kaynaklandığını düşünüyor. Uyuzun çok kolay bir şekilde ve basit bir temasla bulaşabildiğini vurgulayan İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Oğuz Özyaral, Habertürk TV’ye konuştu.

Kaşıntıya neden olan hastalığın parmak aralarında, kasıkta, genital bölgede, göğüs ve popo kıvrımlarında, dirseğin iç kısımlarında ve ayak tabanında ortaya çıkabileceğini belirten Özyaral, temizliğe ve hijyene dikkat etmenin çok etkili olmadığını kaydetti. Profesör Doktor Özyaral, hastalığa yakalananların bir an önce cildiye uzmanına başvurmaları gerektiğini dile getirdi.

Hijyen oldukça önemli

Temizliğe dikkat etmenin yeterince etkili olmadığını söyleyen Öğretim Üyesi Profesör Doktor Oğuz Özyaral‘ın aksine İstanbul Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu, hijyenin önemine dikkat çekti.

Koordinasyonun açıklamalarına göre; ev hanesinden biri uyuz paraziti kapmışsa o evde yaşayan herkes, aynı anda tedavi olmalı. Uyuzdan korunmak için hijyen oldukça önemli bir konumda.

İstanbul Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu konu hakkında yazılı açıklamada bulundu. İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası ve İstanbul Dişhekimleri Odasından oluşan Koordinasyon, halkı uyardı. Toplu taşıma, yurt gibi toplu alanlarda bulunanların temizliğe dikkat etmeleri gerektiğini açıklayan Koordinasyon, hasta olduğundan şüphelenilen kişilerden uzak durmak gerektiğini kaydetti. 

İstanbul Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu “Başta okullar, özellikle yatılı okullar, bakımevleri, yurtlar, oteller, yatakhaneler olmak üzere insanların toplu hâlde bulundukları ortamlarda, toplu ulaşım araçlarında temizliğe son derece dikkat edilmelidir. Kişisel korunma için, hasta olduğundan şüphelenilen kişilerle temastan kaçınmak; iç çamaşırı, havlu, nevresim gibi kişisel eşyaların temizliğine dikkat etmek, vücut ile direkt teması bulunan eşyaları ortak kullanmaktan kaçınmak, ev; araba gibi alanların temizliğine dikkat etmek gerekir.” açıklamalarında bulundu.