Kategoriler
Ekonomi Gündem

Vergi borcuna e-haciz… İflaslara neden olacak

Çok sayıdaki vatandaşa e-haciz geldi. Elektronik haciz uygulaması öncesinde ödeme emri yapılmazken firmaların maaş ödemesi aksadı. Sözcü gazetesi yazarı Nedim Türkmen hükûmet hamlelerinin iflaslara neden olacağını söyledi.

Bakan Albayrak’ın eylül ayının sonlarında Ankara’da duyurduğu Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) açıklanmasının hemen ardından gerçekleşti.

Pazartesi günü yapılan uygulamayla birlikte çok sayıdaki vatandaşa haciz işlemi uygulanarak banka hesaplarına bloke koyuldu. Pazartesi gününde başlatılan elektronik haciz uygulamasının 3,3 milyona ulaşacağı söylenirken haciz işlemi öncesinde vergi mükelleflerine ödeme emri gönderilmediği söyleniyor.

Sözcü gazetesinden Taylan Büyükşahin’in haberine göre yüz binlerce vatandaşa e-haciz işlemi uygulanmaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “Vergi ve prim borcu yapılandırma talepleri geliyor. Farklı dönemlerde farklı ihtiyaçlara uygun adımlar atılabilir.” demesine rağmen bu süre içerisinde herhangi bir yapılandırma olmadığına dikkat çekildi. YEP’i açıklayan Albayrak, konuşmasında bu konuya değinmemişti.

“Önce vatandaşı rahatlattılar, sonra bastılar bütün hacizleri”

Vatandaşlara gelen e-haciz ile ilgili değerlendirmede bulunan Sözcü gazetesi yazarı ve Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, “Son 3 gündür borcunu ödeyemeyen yaklaşık 2.5 milyon vergi mükellefi, 800 bin civarında SGK borcunu ödeyemeyen şirket ya da kişilere elektronik haciz yolladılar. Her ikisinin borcu toplamda 150 milyar TL’yi buluyor. Bütün bankalardaki hesaplarına haciz gönderdiler. Önce yapılandırma çıkartacağız diye vatandaşı rahatlattılar, sonra çıkarmayacağız deyip aynı gün bastılar bütün hacizleri.” ifadelerini kullandı.

Maaş ödemeleri aksadı

Hükûmetin hamlelerinin iflaslara neden olacağını açıklayan Türkmen, haciz uygulamasının ay başında geldiğini söyleyerek firmalardaki maaş ödemelerinin aksadığını aktardı. Sözcü gazetesi yazarı ve Vergi Uzmanı Türkmen, yüz binlerce vatandaşa gelen e-haciz hakkında şöyle konuştu:

“Zaten işler, tahsilatlar kötü. Bu böyle son darbe oluyor. Hesabında para olan mükellef de pek bulamayacaklar. Sen umduğun tahsilatı yapamayacaksın ama işletmelerin iflas etmesine neden olacak hamle yapıyorsun.”