Kategoriler
Ekonomi

Vergi ödemelerinde erteleme tarihleri belirlendi

27 Nisan 2020’ye kadar ödenmesi gereken vergiler Resmî Gazete üzerinden yapılan duyuruya göre 6 ay süreyle ertelenecek. Uzun zamandır beklenen karar sonucunda vergi ertelemeleri yeni tarihlerini belirledi. Vatandaşın sırtına binen yükü hafifletmeye yönelik verilen ekonomik kararlar gereği, 6 ay boyunca ertelenen vergi ödemeleri vatandaşın yüzünü güldüreceğe benziyor.

Vergi ödemelerinde yeni tarihler nelerdir?

En geç 27 Nisan 2020’de tamamlanması gereken beyannamelerin süresi değiştirildi. Ödeme sürelerinde getirilen yeniliklerde 27 Nisan ödenmesi gereken vergiler 27 Ekim tarihine kadar uzatıldı. 27 Mayıs’ta bulunan diğer vergi ödemesi ise 27 Kasım’a alındı. En son 26 Haziran tarihinde beklenen beyanname ödemesi de 28 Aralık olarak değiştirildi.

Bu sistemden kimler yarar sağlayabilir?

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne bakıldığında ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyetine sahip olanlar, koronavirüs (covid-19) nedeniyle doğrudan zarara uğrayanlar ve alınan tedbirler kapsamında İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı duyuru sonucu işlerine ara verenler bu sistemden yararlanabilir.

Faaliyetlerini zorunlu durduran sektörler 1 Nisan-30 Haziran 2020 tarihlerinde mücbir sebepli sayılacaklar. Bu sektörler arasında alışveriş merkezleri, sağlık hizmetleri, demir-çelik ve metal sanayi, madencilik ve taş ocakçılığı, mobilya imalatı, bina inşaat hizmetleri, endüstriyel mutfak imalatı, otomotiv imalatı ve ticareti, otomotiv sanayi için parça ve aksesuar imalatı, araç kiralama, depolama faaliyetleri, lojistik ve ulaşım, sinema ve tiyatro gibi sanatsal girişimler, matbaacılık dahil olmak üzere kitap, gazete, dergi ve benzeri basılı ürünler, seyahat acenteleri ve tur operatörleri, konaklama faaliyetleri, lokantalar, kıraathaneler, yiyecek ve içecek hizmetleri, tekstil ve konfeksiyon, ticari halkla ilişkiler, organizasyon hizmeti sağlayanlar gibi önemli sektörler altı ay vergi ertelemesi kararından faydalanabilirler.