Kategoriler
Ekonomi Gündem

Volkswagen de Türkiye’nin ucuz iş gücüne talip!

Almanyalı Volkswagen (VW) firmasının Manisa’da kurmasını planladığı fabrika hakkında değerlendirmede bulunan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, otomotiv firmasının Türkiye’yi ucuz işçiliği için tercih ettiğini söyledi.

“Volkswagen tabii ki Türkiye’ye gelecek. Bu kadar ucuz ve nitelikli işçiliği başka nerede bulacak. Düşük ücret maliyetlerinin yanı sıra yan sanayi ve verimlilik de Türkiye’yi vazgeçilmez kılıyor.” ifadelerini kullanan Özdebir, yatırım konusunda Türkiye’nin en yakın rakibi olan Polonya’da asgari ücretin 523 euro olduğunu belirterek Türkiye’de bu rakamın yaklaşık olarak 312 euroya denk geldiğini kaydetti. Sözcü gazetesinin haberine göre; Nurettin Özdebir, VW‘nin bu coğrafyada Türkiye’den daha avantajlı bir ülke bulamayacağını belirtti.

17 aydır krizden çıkamıyoruz

ASO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nın ardından gazetecilere değerlendirmelerini açıklayan Özdebir, Türkiye’nin uzun bir süre boyunca düşük seviyelerde izleyen kur ve sıcak para sayesinde hızlı ekonomik büyüme yoluna gittiğini, ancak bunun ağır sonuçları olduğunu söyledi.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre; ASO Başkanı Nurettin Özdebir, “Daha önce hak etmediğimiz bir büyümenin bedelini ödedik. Şimdi kurlardaki artış sayesinde ithalatımız azaldı. Sanayici için bazı işler yapılabilir hale geldi. Ancak piyasalarda hareketlilik olmadığı için yeni yatırımlar yapılamıyor. Büyüme bir süre sonra başlar diye düşünüyorduk. Ama şimdi yukarı değil, bir süre daha aşağı yönlü gideceğini görüyoruz. Önceden krizlerden 10-12 ayda çıkabiliyorduk. Şimdi 17 ay oldu hâlâ çıkabilmiş değiliz.” diye konuştu.

Kurumlar Vergisi daha fazla düşürülmeli

Yeni vergi taslağını da değerlendiren Özdebir, “Kazanıyorsa vergisini vermesi lazım. Bu ülkede yaşamanın bir bedeli var.” ifadelerini kullandı. Nurettin Özdebir, kazanılan oranda vergi alınmasını; çok kazanandan çok vergi alınması gerektiğine inandıklarının altını çizerken Kurumlar Vergisi oranının yüzde 18 oranına indirilecek olmasını doğru bulduklarını açıkladı. Ancak, firmaların büyüyüp gelişebilmesi için desteğe daha fazla ihtiyaçlarının olduğunu belirten ASO Başkanı, bu oranın daha fazla indirilmesi gerektiğini ve firmanın büyümesinin önüne geçecek engellerin kaldırılması gerektiğini dile getirdi.