Kategoriler
Ekonomi Gündem

Volkswagen, elektrikli araçlarını daha erken üretecek

Volkswagen (VW) 1 milyon elektrikli araç üretme hedefini iki yıl erkene aldı. VW, 2023 yılında 1 milyon, 2025 yılında ise 1,5 milyon adet elektrikli otomobil üretecek. Almanyalı otomotiv firması beş yılda yapacağını belirttiği işi üç yıla indirdi. 

Firma; 2018 yılında 50 bin, 2019 yılında ise 70 bin adet elektrikli otomobil imal etti. 2023 yılına gelindiğinde ise 70 bin adetlik üretim, 1 milyona ulaşacak. 

Volkwagen ID.3 modellerini teslim etmeye önümüzdeki yıldan itibaren başlayacak.  Almanya’nın doğusunda yer alan Zwickau fabrikasında VW, Almanya’nın doğusundaki Zwickau fabrikasında yılda 330 bin araç üretecek.

Mobil şarj robotu planlanıyor

Öte yandan inovasyon peşinden koşan köklü firma, elektrikli araçlar için mobil şarj robotu üzerinde çalışmalar yürütüyor. Robot, park alanındaki kullanıcılara büyük kolaylık sağlayacak. Volkswagen, evlerdeki veya benzin istasyonlarındaki elektrikli şarj ünitelerine bir alternatif geliştiriyor. VW‘nin geliştireceği mobil şarj robotu, aracın yanına ulaşarak otomobilin enerji ihtiyacını karşılayacak.

Firmanın planladığı robot, akıllı cihazlardan veya  bağlı bir araç sistemi aracılığıyla etkinleştirilebilip çağrılabilecek. Robot, şarj girişini açıp fişini kendisi bağlayabilecek. Robot, şarj işlemi bittiğinde batarya vagonuna dönüp enerji depolayabilecek. 25 kilowatt saatlik güce sahip vagonlar ise enerjiyi doğru akıma çevirerek 50 kilowatt saate kadar hızlı bir şekilde şarj edebilecek.

Tamamen otomatik çalışacak

Öte yandan mobil şarj robotunun tamamen otomatik çalıştırılacağı belirtiliyor.  Robotun kameraları, lazer tarayıcıları ve ultrasonik sensörleri bulunacak. Yolundaki engelleri tanıyabilen robot, park alanında serbestçe hareket edebilecek.

Böylelikle şarj istasyonlarının sabit olması da gerekmeyecek. Sürücü, aracını şarj ettirmek için şarj ünitesinin yanına gitmesi gerekmeyecek. Boş bir alana aracını park eden sürücünün yanına şarj robotu gelecek. 

“Devrim niteliğinde”

Volkswagen Group Components Başkanı Mark Möller, bu robotun elektrikle çalışan araçlar için devrim niteliğinde olacağını belirterek sabit şarj istasyonlarına olan ihtiyacın azalabileceğini kaydetti.