Kategoriler
Ekonomi Gündem

Volkswagen Türkiye’de fabrika mı kuracak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Volkswagen (VW)’ın CEO’sunun Türkiye’de fabrika kurulması için görüştüğü belirtildi.

Görüşmenin “son derece olumlu” bir şekilde gerçekleştiği ifade edilirken araba fabrikasının Manisa’da kurulacağı tahmini yer alıyor.

Reuters’ın haberine göre; Alman otomotiv firması, Türkiye’de 1 milyar euroluk yatırım yapacak. Ancak Firma’nın kesin kararı henüz belli değil.

“Küçük pürüzler” çözüldü

Volkswagen firmasında çalışan Türk yetkili Türkiye’de yatırım yapılmasını engelleyen unsurları “küçük pürüzler” olarak nitelendirirken “Daha önce bazı küçük pürüzler vardı. Satılacak araçlardaki vergi düzenlemeleri gibi. Görüşmede neredeyse tamamıyla mutabakat sağlandı. Son dakika sorunu çıkmazsa yatırım Türkiye’ye yapılacak.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile VW‘nin CEO’su Herbert Diess bu hafta buluştu. Türkiye’deki otomobil alıcılarına yönelik yüksek miktarda uygulanan vergiler, Alman devinin Türkiye’de yatırım yapma konusunda endişelerini doğuruyordu. Reuters’ın haberine göre, bu sorunlar, toplantıda çözüme ulaştı.

Satılacak araçlarındaki yüksek miktardaki vergi sorununun nasıl çözüldüğü merak ediliyor.

Toplantı sonucunda, VW markasının Türkiye’de fabrika kurması için arada kalan birçok problemin çözüldüğü belirtiliyor.

Volkswagen Macaristan’ı da değerlendirdi

Volkswagen, fabrika kurmak için Macaristan’ı da değerlendirdiğini ancak fabrikanın Türkiye’de kurulmasına firma tarafından pozitif bakıldığı belirtmişti.

Türkiye’de otomobil satışlarından alınan yüksek vergiler tüketicileri ve yurt içi pazar içinde üretim yapma zorunda olan üreticileri 1.6 litrenin altındaki motor hacimlerini tercih etmeye zorlarken geçen yıl satılan otomobillerin yüzde 96’sı 1.6 litreden küçük motorlar hacimlerine sahipti.

Türkiye hükûmetinin mevcut üreticilere zarar vermeden Volkswagen’ın vergi endişelerini giderecek bir çözüm üretmeye çalıştığı ifade ediliyordu.

Karar, birkaç hafta içinde belli olacak

Merkezi Almanya’da bulunan Firmanın son kararının birkaç hafta içinde netleşeceği belirtilirken başka bir Türk kaynağı ise, “Artık yatırım Türkiye’ye yapılacak diye bakmakta sıkıntı yok. Son rötüşlar yapıldıktan sonra kısa sürede bu karar açıklanır.” cümlelerini kullandı.