Kategoriler
Ekonomi Gündem

Volkswagen yetkilisinden açıklama geldi

Volkswagen (VW) firmasından bir yetkili, Şirketin fabrika kararı askıya alınsa da sürecin işlediğini kaydetti. Firmanın Türkiye’ye yönelik operasyonlarında yetkili bir isim, Barış Pınarı Harekâtı başladıktan sonra askıya alınan fabrika yatırımının tüm olumsuzluklara rağmen gerçekleşeceği düşüncesinde olduğunu aktardı. Dünya gazetesinin haberine göre; yetkili kişi VW‘nin Türkiye’deki iş gücüne güvendiğini ve tüm olumsuzluklara rağmen fabrikanın kurulacağını kaydetti. Firma yetkilisi “Tüm olumsuzluklara rağmen VW Türk insanın iş gücüne güveniyor. Askıya alınan yatırımın tüm olumsuzluklara rağmen gerçekleşeceğini düşüncesindeyim.” dedi.

Volkswagen baskı altında

Almanyalı firmanın yatırım yapmasını istemeyenlerin olduğunu dile getiren yetkili, firmaya baskı yapıldığını kaydetti. VW‘nin yatırımlarının toplam 1.4 milyar euroya kadar ulaşabileceğini hatırlatan yetkili, “Volkswagen Türkiye’ye de yatırım yapmasıyla binlerce kişiye iş istihdamı ve 1,4 miyar avro yatırım yaparak, Türkiye ekonomisine olan güvenini yansıtacak” diye konuştu. 

Yetkili, Türkiye’de 23 yıldır otomotiv ana sanayisinde yeni bir girişin olmadığını da kaydetti.

VW firması Macaristan ve Türkiye seçeneklerinin arasından ülkemizi tercih ederek Manisa’da fabrika kurma karar almış, geçtiğimiz eylül ayında da birimini kurmuştu. Ancak Suriye’nin kuzeybatısına başlattığı operasyon sırasında Şirket, yatırım kararını ertelediğine yönelik açıklamalarda bulunmuştu. Almanyalı otomotiv firmasından gelen açıklamalarda, gerekçenin nedenini ise marka imajının zarar görme ihtimali olduğu belirtilmişti.

Ancak, firma Passat ve Superb modellerinin üretilmesinin planlandığı fabrikadan vazgeçmeyeceklerine yönelik firma yetkililerinden bir dizi açıklamalar gelmişti.

Haksız rekabet var

Öte yandan Volkswagen firmasının Türkiye kararı ile ilgili bir eleştiri Avrupa Birliği Parlamentosundan geldi. Bir grup parlamenterin Avrupa Birliği (AB) komisyonuna yazdığı dilekçede yatırımın AB kurallarına uygunluğunun incelenmesi talep edilmişti.

Parlamenterler, Türkiye’nin Almanyalı firmaya 40 bin adet araç satın alma garantisinin yanı sıra 400 milyon euro değerinde teşvik taahhüt ettiğini belirterek haksız rekabetin olduğunu kaydetmişti.

İşçiler Türkiye’yi istemiyor

Volkswagen‘in Küresel İş Konseyi Başkanı ve Denetim Kurulu üyesi Bernd Osterloh “Net bir şekilde belirtmek istiyorum. Türkiye politik amaçlarına güç kullanarak ulaşmak istediği sürece, işçi temsilcileri yatırım kararına karşı çıkacak.” açıklamasını yapmıştı. 15 Kasım’da Firmanın beş yıllık yatırım kararlarının ele alınacağı toplantıda işçi temsilcilerinin Şirketin Türkiye’deki fabrika kararını veto edeceği bildirilmişti.