Kategoriler
Emlak Haberleri

Yabancıya gayrimenkul satışında 2022’de rekor gelebilir

TÜİK Kasım 2021 verilerine göre, yabancılara yapılan konut satışları Kasım 2020’ye göre yüzde 48,4 artmıştır. Böylece 7.363 adede ulaşmıştır. Ocak-Kasım döneminde ise 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 39,4 artmıştır. Böylece 50.735 adet olmuştur. GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, verilerin 2021 için öngörülen 50.000 adetlik satış hedefinin üzerine 11 ayda ulaşılmasının sektör beklentileri üzerinde pozitif etki yarattığını dile getirmiştir. Ayrıca Akbal, ekonominin içinde bulunduğu koşullarda satış hedefini 2022’nin 7,5 milyar dolar olarak belirledikleri bildirmiştir. Son gelişmelerle 10 milyar dolar olarak yukarı yönlü revize ettiklerini açıklamıştır. Akbal, “2021’i yurtdışına gayrimenkul satışı açısından 50.000 adedin üzerinde bir rakamla kapatmayı hedefliyorduk. Ayrıca 6.5-7 milyar dolar bandında bir döviz girdisiyle kapatmayı bekliyorduk. Ancak bu hedefe 11 ayda ulaştık. Ekonomik konjonktür paralelinde 2022’deki öngörümüz 7.5 milyar dolarlık satışa ulaşmaktı. Fakat ekonomideki baskı faktörlerine rağmen gelişme yönündeki avantajlar yakaladık. Bu avantajlar son zamanlarda hedefimizi 10 milyar dolarla yukarı yönlü revize etmemize sebep olmaktadır.” demiştir.

2022 heyecanlı bir sene olacak, yeni rekorlar gelebilir

Ömer Faruk Akbal, 2022’in heyecanlı bir sene olacağını dile getirmiştir. Ayrıca yeni rekorlarla kapatılabilecek bir sene olabileceğini belirtmiştir. Akbal hedeflerini yükseltmelerine sebep olan birtakım faktörleri şu şekilde aktardı; “Yabancıya gayrimenkul satışı hizmetinin ‘hizmet ihracatı’ kapsamında değerlendirilerek desteklenmesi gündemde. Bu gelişme 2025’te yıllık 20 milyar dolarlık gayrimenkul ihracatı hedefi koyan sektörümüzü destekleyen bir güçtür. İkinci olarak dolardaki değerlenme, yabancıların Türkiye’den gayrimenkul satın alma girişimini artırması ile yatırımlarını ve portföylerini çeşitlendirmeye gitmeleriyle sonuçlanacaktır.

Bu dönemde Körfez ülkeleriyle kuvvetli ilişkilerin kurulması, bu ülke vatandaşlarının da ülkemizin gayrimenkul piyasasıyla daha yakından ilgilenmelerini beraberinde getirecektir. Diğer taraftan geçimini sağlamak için mesai saatleri ya da mekanlara bağlı olmadan çalışabilen yabancılar için Türkiye, İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi rakip pazarlara kıyasla emeklilik, sağlık, turizm, tatil ve eğitim gibi birçok sebeple fark yaratmaktadır. Ayrıca şu anda buna ulaşılabilirlik kriterinin eklenmesi, bu kitle için ülkemizin cazibesini daha da artıracaktır. Keza pandemi etkisinin azalması, Türkiye’ye yatırım yapan pazarlarda çeşitliliğin süreceği 2022’de sektör temsilcilerinin ve organizasyon firmalarının yapacağı fuarlarla pazarda daha fazla yer almasına, tanıtımda güçlenmemize sebep olacaktır.”

Türkiye’de ihracattan işgücüne gelişme yönünde fırsatlar var

Ömer Faruk Akbal, ekonomide baskı yaratan dövizdeki hareket ve tedarik zincirindeki kırılmalara karşın gelişme yönünde başka fırsatlar olduğunu belirtmiştir. Ayrıca Türkiye’nin problemlerle baş edebilecek güçlü bir altyapı ve yönetime sahip olduğunu kaydetmiştir. Akbal, “Hazine ve Maliye Bakanımız Nurettin Nebati’nin ekonomik büyümeyi ve ihracat potansiyelini rekabetçi kurla sağlama eğilimindeki yeni ekonomi modelinin başarıya ulaşacağı yönünde inancımız sonsuz. Üretim, istihdam ve yatırımı yükseltme temeli üzerinde büyümesi hedeflenen ekonomimizde döviz fazlası yaratmanın çok önemli olduğu bir dönemdeyiz. Bu sebeple gayrimenkul sektörümüzün hedeflediği 10 milyar dolarlık döviz geliri, ihracata önemli oranda katkı sağlayacaktır.” şeklinde konuşmuştur.

Akbal, 2022’nin bu biçimde Türkiye’nin ekonomik olarak büyüyeceği bir dönem olmasını öngördüklerini ifade etmiştir. Ayrıca Akbal; “Türkiye’de her geçen gün artışı devam eden ihracat rakamları, bunun en önemli göstergelerinden biridir. Uzakdoğu’nun uluslararası nakliye alanında yaşadığı güçlüklerden ötürü ülkemize olan ilginin 2022’de artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Bunun da etkisiyle ihracatımız 2022’de muhtemelen bir rekor daha kıracaktır. Türkiye’nin 2022’de sanayi ve teknolojide istihdama katkı sağlayacak bazı uluslararası yatırımlara ev sahipliği yapacağına inanıyoruz. Bu yeni yılda uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye daha fazla ilgi duyacaktır. Böylece Türkiye ucuz işgücünün getireceği bazı fırsatları da kullanacaktır.” değerlendirmelerinde bulunmuştur.

2022’de hedef 200 bin doların üstünde sepet fiyatı

Ömer Faruk Akbal, gayrimenkul sektöründe fiyatlarda bir artış beklentisinin kaçınılmaz olduğunu belirtmiştir. Ayrıca Akbal, “Marka ve pazarlama şirketi AGS Global işbirliğiyle ilk defa yayınlanan ve GİGDER üyelerinin satış fiyatından satış yöntemine ve güncel sektör beklentilerine kadar birçok soruya verdikleri cevapların raporlanmasına dayanan yabancıya konut satış endeksi ‘GİGDEKS’ verilerine göre; yabancıya ortalama konut satış fiyatı Nisan-Mayıs-Haziran döneminde 194.602 dolar olmaktadır. Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde ise 196.037 dolar olmuştur. 2022 yılı için hedefimiz ise 200 bin doların üzerinde bir sepet fiyatıyla yılı tamamlamaktır. Bu süreçte GİGDEKS raporlarını yayınlamaya da devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Akbal, ekonominin gönüllü diplomatları olarak yurtdışından daha fazla yatırımcıyı Türkiye’ye çekmek için çalışacaklarını dile getirmiştir. Ayrıca 2025’te yıllık 20 milyar dolarlık gayrimenkul ihracatı hedefine ulaşmak için kamu ve özel sektörün bundan sonra tek vücut olarak çalışacağını vurgulamıştır. Akbal, “GİGDER olarak sektörün bayrak taşıyıcı kurumu olma misyonumuzla Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile dirsek temasında çalışmaya devam edeceğiz.” açıklamalarını yapmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…