Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Yabancıya konut satışı kaç adet oldu?

Bu yılın haziran ayında, yabancılara yönelik konut satış işlemi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 38,1 azaldı.

Geçtiğimiz ayda, yabancılara yönelik bin 664 adet satış işlemi gerçekleştirildi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Konut Satış İstatistikleri‘ne göre yabancıya yönelik konut satışı işleminin en çok gerçekleştirildiği il, İstanbul oldu.

Bu ayda 730 konut, yabancıya verilirken Antalya’daki bu sayı, 277 oldu. Antalya’yı başkent izledi. Ankara’da 180 konut, yabancıya gitti. Mersin’de 65 konut satıldı. Yabancılara yönelik konut satışının 57 adet olduğu İzmir, Mersin’i izledi.

Yılın başından haziran ayına kadar 14 bin 262 adet satış işlemi, yabancıya yapıldı. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 28,5 oranındaki azalmaya işaret etti. Geçtiğimiz ay, yabancılara yönelik 860 adet konut satışı gerçekleştirildi. Bu sayı, geçtiğimiz yılın haziran ayında 2 bin 689 oldu.

En çok talep İran’dan

Türkiye’den konut alanların çoğu, komşu ülkelerin vatandaşları.

İran, Irak, Çin vatandaşları, Türkiye’den konut alanlar arasında ilk üç sıraya girdi. İranlılar, haziran ayında, Türkiye’den toplam 398 konut aldı. Kuveyt vatandaşı olanlar, toplam 19 konut aldı. Çin ise ilk defa üçe girdi.

Iraklılar 257, Çinliler 78, Azerbaycanlılar 70, Rusyalılar 63, Almanyalılar 53, Ürdünlüler 46 konut aldı. Türkmenistanlılar 45, Mısırlılar ise 40 konut alırken İngiltereliler ve Yemenliler Türkiye’den 37’şer adet konut satın aldı.

Kazakistanlıların aldığı konut sayısı, 34 oldu. TÜİK’in yayımladığı grafiğe göre Filistin ve Ukrayna’ya bağlı yurttaşlar, 30’ar adet konut satın aldı.

Lübnan ve Libya’dan 27 adet konut

Türkiye’deki konuta olan talep Lübnan ve Libya yurttaşlarından da geldi. Buna göre Lübnan ve Libya vatandaşları, haziran ayında, Türkiye’den 27’şer adet konut satın aldı.

Özbekistan uyruklu vatandaşlar toplam 24 konut satın alırken Suudi Arabistan vatandaşları 23 adet konut aldı.

Kaynak: Taşınmaz Haber