Kategoriler
Ekonomi Gündem

Yarından itibaren akaryakıt zamlanacak

Piyasadaki dalgalanmalar akaryakıt fiyatlarına da yansıyor. Motorinin ve benzinin illere göre değişen litre fiyatları, 6 liranın küsuratlarında bulunuyor.

Benzine ve motorine bir hafta içinde iki kere zam geldi. Yarından itibaren geçerli olacak zamla beraber bir haftada benzinin litresine toplam 22 kuruş, motorinin litresine ise 28 kuruş zam gelmiş olacak.

Yarından (27 Ağustos) itibaren geçerli olmak üzere benzine litre başına 16 kuruş, motorine ise litre başına 11 kuruş seviyesinde zam yapılmasına karar verildi. Benzin ve motorinle birlikte oto gaza da zam yapılması planlanıyor.

Cumhuriyet gazetesinden Emre Deveci’nin haberine göre; Ankara’daki benzinin yaklaşık litre fiyatı 6.67 liradan 6.83 liraya; motorinin ise Başkent’teki litre fiyatı 6.25 liradan 6.36 liraya yükseltildi.

Akaryakıt fiyatlarına toplam 60 kuruş zam yapıldı

Akaryakıt zammı, en son altı gün önce gelmişti. 20 Ağustos’ta benzinin litresine 6 kuruş, motorinin litresine 17 kuruş zam gelmişti. Yarınki zamlarla beraber bir haftada benzinin litresi 22 kuruş, motorinin litresi ise 28 kuruş artmış olacak.

Temel gerekçe doların yükselmesi olarak sunuldu

Motorin fiyatları dünya genelinde düşerken yapılacak zam miktarı 18 kuruştan 11 kuruşa indirildi.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre; 9 Ağustos’ta 5.44 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL kurunun önceki gün 5.79 seviyesine yükselmesi, akaryakıt fiyatlarındaki artışın temel nedeni olarak gösterildi.

22 Ağustos, Perşembe günü uygulanacak zam hükûmet izin vermediği için yarına ertelendi. Bununla ilgili resmî bir düzenleme bulunmazken hükûmet, bir süredir, fiyatların salı günlerinde güncellenmesine izin veriyor.

Akaryakıt sektöründekiler ise değişikliklerin fiyatlara hemen yansımasını istiyor.

Otogaza da zam geliyor

Cumhuriyet gazetesindeki habere göre benzin ve motorinlerin yanı sıra oto gaza da zam yapılması planlanıyor. 7.5 kuruş seviyesinde yapılması planlanan LPG zammının henüz kesinleşmediği belirtiliyor.

İstanbul Anadolu Yakası’ndaki benzinin litre fiyatı 6,59 lira iken yarın itibaren 6,75 lira; motorinin litre fiyatı ise 6,53 lira iken yarından itibaren 6,64 lira olacak.