Kategoriler
Emlak Haberleri

Yeni Evim Kampanyası detayları belli oldu

Yeni Evim Kampanyası ile ilgili detaylar Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından belli oldu. Orta gelirliye yönelik hayata geçirilen konut projesi için başvuru şartları netleşmiştir. 16 Ocak’ta kurulaması planlanan web sitesi ile söz konusu süreç takip edilecektir. Dar gelirliler için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müjdesini verdiği tarihin en büyük TOKİ Sosyal Konut Projesi ardından yapılacak orta gelirliye konut kampanyası en büyük ikinci proje olarak hayata geçirilecek.

Yeni Evim Kampanyası detayları ve başvuru koşulları

1- Sıfır konutlardan oluşacak.

2- Kişinin üzerinde konut olmaması gerekiyor.

3- 1 yıl ikamet şartı bulunmaktadır.

4- Son 1 yıl içerisinde konut aldığı şehirde konut satmamış olması gerekiyor.

5- Peşinat yüzde 10 olacak.

6- Evin 5 yıl boyunca satılmaması gerekiyor.

7- 15 yıl vade olacak.

8- Taksitlerin hane gelirinin yüzde 40’ını geçmemesi gerekiyor.

9- Konut kredisinde faiz oranı yüzde 0,69’dan başlaması planlanıyor.

10- 15 yıl vade ile 5.000.000 TL’ye kadar kredi imkanı bulunmaktadır.

11- Süreç 16 Ocak’ta kurulaması planlanan web sitesi ile söz konusu süreç takip edilecektir.

12- İlk etapta 100.000 aile yalnızca birkaç ayda konut sahibi yapılacaktır.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim Kampanyası Tanıtımı’nda açıklamalarda bulunmuştur. Nebati; “Vatandaşlarımızı konut piyasasındaki dengesizliklerin olumsuz etkilerinden korumak için, geçen sene Mayıs ayında Konut Finansman Projesi’ni yaşama geçirdik. Cumhuriyet tarihimizin en geniş sosyal konut projesi olan “İlk Evim İlk İşyerim Projesi” ile 5 yıllık dönemde 500.000 sosyal konut yapmayı hedefliyoruz. Ayrıca 1.000.000 konut amaçlı arsa sunmayı ve 50.000 işyerini tamamlamayı planlıyoruz. Vatandaşlarımızın barınma ihtiyacını uygun şartlarda ve uygun maliyetlerle karşılamasını son derece önemsiyoruz. Üstelik bu doğrultuda kaynaklarımızı etkin biçimde kullanıyoruz. Bu projeyle dar gelirli vatandaşlarımızın konuta erişimlerini kolaylaştırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yeni Evim konut kredisi başvuru şartları ve tüm detaylar

Yeni Evim Kampanyası hayata geçiriliyor

Bakan Nebati, orta gelir düzeyindeki vatandaşlara yönelik piyasa şartlarına göre çok daha avantajlı faiz/kar payı ve vade yapısı, ilk 3 yıl bakanlık desteğiyle ödeme kolaylığı ve kredi vadesi boyunca hane halkının geliriyle uyumlu bir ödeme planı sunulan Yeni Evim Kampanyası hayata geçirdiklerini duyurdu. Üstelik Bakan Nebati, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla birlikte çalıştığını belirtmiştir. Bununla birlikte gelir düzeyi ve konut fiyatlarının genel seyri açısından ülkemizi 3 bölgede değerlendirdiklerini açıklamıştır.

Nebati; “Programımız çerçevesinde İstanbul 1. Bölge; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge olarak belirlenmiştir. Diğer bütün şehirler de 3. bölge olarak belirlenmiştir. Bankalarımız ve katılım finans kurumlarımız tarafından sağlanması planlanan finansman tutarları, İstanbul’da en çok 5.000.000 TL’dir. 2. bölgedeki şehirlerimizde en çok 3.000.000 TL’dir. Ayrıca 3. bölgedeki şehirlerimiz için ise en çok 2.000.000 TL olmaktadır.” açıklamasında bulunmuştur.

Başvuru yapan kişinin mevcut konutu olmaması gerekiyor

Program çerçevesinde sağlanması planlanan finansman sıfır konutlara yönelik olduğunu belirten Nebati, programdan faydalanabilmek için hane halkı toplam gelirini dikkate alınması gerektiğini aktardı. Ayrıca programdan faydalanmak isteyen vatandaşların mevcut bir konutunun olmaması gerekmektedir. Bununla birlikte son 1 yıl içerisinde konut alacağı şehirde konut satışı yapmamış olması gerekmektedir.

1. Bölge ve 2. Bölgelerdeki şehirlerinde konut almak isteyenlerin son 1 yılda bu şehirlerde ikamet etmiş olması şartı aranacaktır. Bölgedeki şehirlerde ise ikamet şartı aranmayacaktır. Bununla birlikte alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacaktır. Bütün bölgelerde asgari peşinat oranı yüzde 10 olarak belirlenmiştir.

Orta Gelire Konut Kredisi Ne Kadar Uygulanacaktır?

Azami 15 yıl vadeyle sağlanması planlanan finansmanlarda faiz/kar payı oranları yüzde 0,69’dan başlayan oranlarla uygulanacaktır. Vatandaşların ilk 3 yılda ödeyecekleri aylık taksit tutarının belirli bir bölümünü, kredinin toplam vadesi bitmeden geri ödenmek koşuluyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından üstlenilecek.

Bakan Nebati, sağlanması planlanan bu katkıyla ilk 3 yıl için taksit tutarlarını önemli biçimde aşağıya çekeceğini dile getirdi. Böylece, vatandaşlar konutlarının tamamlanmasını beklerken yüklerini hafifletmiş olacaklarına değinmiştir.

Program çerçevesinde vatandaşlar 3 farklı aşamadaki konutlar için kredi kullanabilecektir.

“Garantörlük anlaşması imzalaması gerekecek”

Yeni Evim Programı hakkında açıklamalarına devam eden Bakan Nebati kredi kullanımı hakkında; “Birincisi, tamamlanmış konutlar, ikincisi, belirli bir oranda tamamlanmış ve bankaların kredi verme kriterlerine uygun konutlar, üçüncüsü ise yapımına başlanacak olan konutlar. İlk 2 durumda, konuta ve başvuru sahibine dair koşulların ilgili banka tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirilmesi durumunda, program çerçevesinde finansman imkânı ve Bakanlığımız katkısı sağlanacaktır. Yeni başlayacak projeleri içine alan üçüncü durumda ise konutun bir parçası olduğu konut projesinin bankalarımız tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirmesi ana etken olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Hal böyleyken projenin bu program kapsamına alınması için bankanın müteahhitle proje bazında Garantörlük Anlaşması imzalaması gerekecektir. Böylece, inşaatın temeli atılmadan konut kredisi kullanma imkânı oluşacaktır.

Bu çerçevede bankalarla garantörlük anlaşmalarını yapan ve Programa dâhil olarak konut üretme taahhüdü veren müteahhitler için Hazine Destekli KGF kefaletiyle başlangıçta 25 milyar TL’lik finansmana erişim imkânı da sağlanacağı ifade eden Bakan Nebati, diğer önemli bir hedefin de konut arzının dengeli ve sürdürülebilir biçimde artırılması olduğunu aktardı. Böylece, konut fiyatlarında ortaya çıkan dönemsel hızlı yükselişleri de orta vadede en az seviyeye indirilecektir.

Bakan Nebati; “Bugün açıkladığımız Yeni Evim Programı ile konut ediniminde önemli bir hamle gerçekleştirmiş oluyoruz. Şunun da altını çok net çizmek isterim ki konut fiyatlarını Bakanlık olarak uzun zamandan beri yakından izlemeye ve değerlendirmeye devam ediyoruz.” dedi.

Haksız fiyatlara karşı önlem alınacak

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, bakanlık tarafından gayrimenkul sektörüne ilişkin mali, finansal, tapu ve emlak ilan site verileri kullanılarak analiz ve değerlendirme çalışmaları detaylı biçimde yürütüldüğünü bildirdi. Üstelik, enflasyonla mücadele çerçevesinde haksız fiyat artışı gerçekleştirenleri tespitler yapılarak ilgili birimlerle paylaşım sağlandığını bildirdi.

Bakan Nebati; “Gayrimenkul sektörüne yönelik fiyat artışları takip edilerek arz-talep dengesini olumsuz etkileyen kişiler ve bu kişilere aracılık edenler için değerlendirmelere titizlikle devam edilecektir. Haksız fiyat artışı gerçekleştirdiği tespit edilen kişiler, gereği yapılmak üzere ilgili birimlerle paylaşılacaktır. Vatandaşlarımızın refahını artırmak amacıyla, enflasyonla amansız bir mücadele verilen şu dönemde çok net belirtmek isterim ki piyasa gerçekleri dışındaki fiyatlamalara müsamaha göstermeyeceğiz.” dedi.

Ayrıca Nebati; “Şimdi “Türkiye Yüzyılı” vizyonumuzla daha büyük başarılara inşallah yine beraberce imza atacağız.” dedi. Ardından; “Allah’ın izniyle, 21’inci yüzyılın tarihe Türkiye Yüzyılı olarak geçmesini birlikte başaracağız.” diyerek sözlerini noktaladı.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…