Kategoriler
Emlak Haberleri

Yeni Evim konut kredisi başvuru şartları ve tüm detaylar

Söz konusu Yeni Evim kampanyası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ortaklığında geliştirilmiştir. Sisteme kamu bankaları ve Katılım Bankaları dahil edilmiştir. Ayrıca bu kampanya ile orta gelirli vatandaşlar düşünülmüştür. Bu sistem ile avantajlı ödeme seçenekleri ve vade sistemi ile ortak gelir grubu ev sahibi yapılmak istenmektedir. Yeni Evim konut kredisi başvuru şartları neler, kredi faiz oranları nasıl belirleniyor? Kampanyada kimler ve nasıl yaralanmaktadır, kullanılacak kredi tutarları ne kadar? Tüm bu soruların cevabı haberimizin devamında yer almaktadır.

Yeni Evim konut kredisi başvuru şartları

Yeni Evim konut kredisi başvuru şartları ve kimlerin krediye başvurabileceği haberimizde yer almaktadır. Ayrıca hangi bölgelerde hangi şehirler var? Kredi kullanma limitleri ne kadar Hane halkı geliri üst limitleri nasıl? Tüm detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

Kimler Yeni Evim kredisine başvuramaz

Hisseli tapusu olan vatandaşlar başvuru yapamazlar,

Kooperatif ortaklığı olan vatandaşlar başvuru yapamazlar,

İvazsız herhangi bir yöntemle tapu sahibi olan vatandaşlar başvuru yapamazlar,

Bağış yolu ile tapu sahibi olan vatandaşlar başvuru yapamazlar,

Ayrıca kendisine veya eşine ait bir konutu olmasa bile, 18 yaşından küçük çocukları konut sahibi olan vatandaşlar başvuru yapamazlar.

Kimler Yeni Evim kredisine başvurabilir

Aynı hanede ikamet ettiği anne ve babasına ait konut olsa bile, 18 yaşından büyü olan ve konut sahibi olmayan vatandaşlar başvuru yapabilmektedir,

18 yaşından büyük çocuklarının konut olsa bile, kişinin kendisine veya eşine ait bir konutu olmayan vatandaşlar başvuru yapabilmektedir,

Ayrıca kırsal kesimde konutu olan veya devre mülk sahibi olan vatandaşlar başvuru yapabilmektedir,

Yeni Evim kampanyasında hangi bölgeler var?

Yeni Evim konut kredisi 3 farklı bölgeden meydana gelmektedir. 1. Bölge olarak İstanbul yer almaktadır ve en fazla 9 milyon TL kredi kullanma imkanı bulunmaktadır. 2. bölge olarak Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Muğla illeri yer almaktadır. 2. bölgede en fazla 5 milyon TL kredi kullanma imkanı bulunmaktadır. 3. bölge ise diğer iller olarak belirlenmiştir. Ayrıca diğer illerde en fazla 3 milyon TL kredi kullanma imkanı bulunmaktadır.

Bölgelere göre kredi üst limitleri ne kadar?

En fazla kredi tutarı şehirlere göre değişmektedir. Bu şehirler üç bölgeden oluşmaktadır.

1. Bölge için en fazla kredi tutarı 5 milyon TL olarak belirlenmiştir. Bu bölgede konut almak isteyenlerin hane halkı geliri aylık en fazla 80 bin TL olmalıdır. Ve ayrıca son bir yıl bu şehirde son 1 yıldır ikamet edilmesi gerekmektedir.

2. Bölge için en fazla kredi tutarı 3 milyon TL olarak belirlenmiştir. Bu bölgede konut almak isteyenlerin hane halkı geliri aylık en fazla 65 bin TL olmalıdır. Ve ayrıca son bir yıl bu şehirde son 1 yıldır ikamet edilmesi gerekmektedir.

3. Bölge için en fazla kredi tutarı 2 milyon TL olarak belirlenmiştir. Bu bölgede konut almak isteyenlerin hane halkı geliri aylık en fazla 45 bin TL olmalıdır. Ve ayrıca bu bölgedeki şehirlere son 1 yıldır ikamet edilmesi şartı yoktur.

Faiz oranları neye göre belli olacak?

Başlatılan Yeni Evim kampanyasında yüzde 0.69’dan başlayan faiz oranı ile şeklinde belirtilmektedir. Yani 0.69 faiz oranı dışında başka faiz oranları da bu kampanya içerisinde yer almaktadır. Peki bu faiz oranları nelerdir ve neye göre belirlenmektedir.

Konut kredisi faiz oranları kullanılacak kredi miktarına göre değişmektedir. Bu tutarlar ise şu şekildedir. 2 milyon TL’ye kadar kredi kullanılması durumunda yüzde 0.69 faiz oranı uygulanacaktır. 2 milyon ile 4 milyon TL arası kredi kullanılması durumunda yüzde 0.79 faiz oranı uygulanacaktır. Ayrıca 4 milyon TL ile 5 milyon TL arası konut kredisi kullanılması durumunda ise yüzde 0.99 faiz oranı uygulanacaktır.

Yüzde 0.69 faiz oranı nasıl işleyecek?

Yüzde 0.69 faiz oranı ilk yıl konutun değerinin yüzde 5’i kadarı müteahhit tarafından karşılanacaktır. İnşaat firması proje değerinin yüzde % 5’i kadarını peşin ödeyecek ve taksitlerden düşürülecektir. Kredinin ilk 3 yılı taksit ödemelerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı Desteği verilecektir. Ayrıca Hazine Bakanlığı’nın vereceği destek daire fiyatına ve hane halkı gelirine göre değişmektedir. Destek kredi vadesinin son 8 yılında ödenecek taksitlere eklenecektir. Konut değerinin yüzde 10’u peşin, kalan tutar ise 180 ay vade ile ödenecektir.

Hangi konutlar kredi kapsamındadır?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onay verdiği projeler kredi kapsamında yer almaktadır. Ayrıca müteahhitler tarafından üretilmiş bitmiş konutlar (teknik ve mali kriterleri karşıladıkları takdirde) yer almaktadır. Bununla birlikte inşaatı devam eden ve belli bir oranın üzerinde tamamlanmış konutlar bu kapsamda yer almaktadır. Veya bankalarla garantörlük sözleşmesi imzalamış firmaların yeni başlayacak projeler de bu kapsamda bulunmaktadır. Tüm bu şartlar sağlandığında yüzde 10 peşinat ilk etapta ödenmektedir. Daha sonra kalan yüzde 90 oranında limitler dahilinde kredi kullanarak daire sahibi olunmaktadır.

Kredi başvurusu için gerekli belgeler neler?

Hale halkı gelirini gösteren kendisi ve eşinin gelir belgesi,

Aile nüfus kayıt örneği,

Tarihçeli yerleşim yeri belgesi ( 1. ve 2. bölge için son 1 yılda o ilde ikamet etme zorunluluğu bulunmaktadır),

Başvurunun yapıldığı şehirde son 1 yıl içerisinde daire satışı yapılmadığına daire Tapu Müdürlüklerinden alınmış resmi belge,

Konut edinimi olmadığına daire beyanname ve TAKBAS sorgusu yapılabilmesi için muvafakatname,

Ayrıca devre mülk veya kırsal alanda taşınmazı bulunanlar için bu durumu doğrulayacak Tapu Müdürlüklerinden yazı alınması gerekmektedir.

Konut kredisi için başvuru yapılacak kamu bankaları ve katılım bankalarıdır. Ayrıca bu bankalar Halkbank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım’dır. Bu bankalar üzerinden kredi kullanarak konut sahibi olmak mümkündür.

Diğer emlak haberlerin ulaşmak için tıklayınız…