Kategoriler
Ekonomi Gündem

Yeni havalimanı 7 kat daha fazla kazandıracak

Hazinenin yeni havalimanından daha fazla gelir elde edeceğini açıklayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, “TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği AŞ, Atatürk Havalimanı için yapılan kira sözleşmesi kapsamında yıllık KDV dâhil 165 milyon 55 bin 383 dolar veriyordu. İstanbul Havalimanı için ise İGA yıllık 1 milyar 45 milyon avro ödeyecek. Böylelikle devletimizin elde ettiği kar yaklaşık 7 katına çıkacak.” ifadelerini kullandı.

Turhan, Atatürk Havalimanı‘nda uçak ve yolcu trafiğinin artmasıyla birlikte yaşanan kapasite sorunlarını çözmek ve İstanbul’un hava trafiğini yönetmek için İstanbul Havalimanı’nın yapılmasının zorunlu bir hâl aldığını belirtti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, AA’ya yaptığı açıklamada yeni havalimanını inşa etme kararının 2013 yılında alındığını kaydetti.

İstanbul Havalimanı‘nın modern tesisleriyle birlikte havacılık sektöründe bulunan bütün konfor donatılarına sahip olduğunu vurgulayan Turhan, yeni havalimanının taşımacılık alanında önemli bir konumda bulunduğunu dile getirdi.

32 milyar 399 milyon avroluk gelir

Bakan Turhan, 10 milyar 247 milyon avro yatırım, işletme süresince ödenecek 22 milyar 152 milyon avro artı KDV tutarında kira bedeliyle birlikte toplamda 32 milyar 399 milyon avronun havacılık sektörüne kazandırılacağını kaydetti. Turhan, istihdam da dahil olmak üzere İstanbul Havalimanı‘nın ülke ekonomisine birçok yönden önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.

TAV’a kâr kaybı ödenecek

İstanbul Havalimanı‘nda ticari yolcu taşımacılığına tamamen başlanıldığı tarihte, Atatürk Havalimanı‘nda ticari yolcu seferlerin durdurulduğunu belirten Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, konuya ilişin hususun sözleşmeyle hüküm altına alındığını kaydetti. Atatürk Havalimanı‘ndaki terminallerinin işletimine yönelik TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği AŞ ile imzalanan kira sözleşmesinin 3 Ocak 2021’de sona ereceğini vurgulayan Turhan, sözleşme sürecinden önce faaliyetlerin durdurulduğunu belirtti. Turhan, sözleşme öncesi durdurulan faaliyetlerden dolayı TAV’a sözleşmenin kalan süresi için 389 milyon avro kâr kaybı ödenmesine karar verildiğini kaydetti. Bakan Turhan’ın açıklamasına göre TAV’a yıllık 165 milyon 55 bin 383 dolar ödenirken İGA yeni havalimanı için yıllık 1 milyar 45 milyon avro ödeyecek. Böylece ülkenin elde ettiği kâr 7 katına çıkacak.