Kategoriler
Proje Haberleri

Yeni Kömürhan Köprüsü için son aşamaya geçildi

Yeni Kömürhan Köprüsü ve Bağlantı Tüneli’nde neredeyse son aşama tamamlanmak üzere. Projenin fiziki olarak tamamlanma oranı yüzde 92’ye yaklaşırken; konumu sayesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Orta Anadolu ve Akdeniz bölgeleri birbirine bağlanacak.

Yeni Kömürhan Köprüsü ve Bağlantı Tüneli son durum

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından başlatılan proje, mevcut köprünün bulunduğu noktada yenileme işlemlerinin sonuna geliniyor. Buna göre, kesintiye uğrayan Elazığ-Malatya illeri arasındaki kesimde bölünen yolun bütünlüğü sağlanacak ve yol standartları belirli oranda geliştirilecektir. Güvenli ulaşımın önünü bölge üzerinde sağlayacak olan projenin yapımına 2014 yılında başlanmıştır. Karakaya Baraj Gölü üzerinde yer alan bağlantı köprüsü için çalışmalara hız kazandırıldı.

Proje zaman kısıtlılığının önüne geçiyor

2014 yılında temellerin atıldığı proje günümüz itibariyle sürmeye devam ediyor. Yakın zamanda bitirilmesi hedeflenen proje için bölge üzerinden 16 ilin geçiş noktası olacağı bilgisi aktarıldı. Bu geçiş noktası köprü, tünel ve lojistik açıdan oldukça önemli görünmektedir.

Projenin hayata geçirilmesinde her biri 2 bin 400 metreden oluşan toplam 4 bin 800 metrelik çift tüp Kömürhan Tüneli oluşturulmuştur. Bu köprüler üzerindeki beton kaplamalar son aşamayı tamamladı.

Türkiye’de ekonomi ve zamanda kazanım sağlayacak olan köprü projesi, dijital dünyaya uyum sağlamaya hazırlanıyor. Özel teknolojinin yer alacak köprü için Malatya ve Elazığ arasındaki ulaşım güzargahında 1 kilometrelik kısalma yaşanacak. Bu da istenilen doğrultuda olumlu cevap alınabilecek bir proje olarak görülürken; zaman ve ekonomik kaybın önüne geçmek için önemli bir konumda yer almaktadır.

İki yakayı birleştirmek için son 70 metre

Dünya genelini sarsan ölümcül salgın hastalık yeni tip koronavirüs (covid-19) sonrası normalleşme sürecine giren Türkiye’de saha içi çalışmalarına ağırlık verildi. Pandemi ilan edilen dönemde sokağa çıkma yasağına rağmen devlet bazlı projelere hız kazandırılmış ve saha içinde işçi ile diğer personeller için tedbirler alınmıştır. Bu sırada çalışmaların hız kazandığı Yeni Kömürhan Köprüsü ve Bağlantı Tüneli’nde birbirine bağlanacak olan iki uç için son 70 metre kaldı.

Yerli teknolojinin öne çıkacağı köprü üzerinde yine yerli mühendis ve iş gücü önde tutuluyor. Gergin eğik askılı tipte, 660 metre uzunluğunda ve 23 metre genişliğine sahip bu modern köprünün 590 metrelik kısmında istenilen sonuç alındı. Ancak köprünün her iki yakasının birleşmesi için 70 metrenin inşa edilmesi bekleniyor.

Dünya sıralamasında yerini alan bir proje

Dünya üzerindeki diğer örnekleri arasına girmeye hazırlanan Yeni Kömürhan Köprüsü ve Bağlantı Tüneli, dünya sıralamasında 4.sırada yer alacak. Ters-Y tipi kule tasarımı ve gergin eğik kablolu köprü; sadece tek pilon ve orta açıklığı 380 metre olması sayesinde listede kendi adından söz ettireceğe benziyor.

Köprü orta açıklığı için 25 çelik segmentinden 22’sinin imalatı tamamlanmıştır. Ayrıca 20 segmentin de montajı gün itibariyle son aşamasını geçirdi. Projenin tamamlanması adına 1 milyon 750 bin metreküp toprak harcanmış, 180 bin metreküp beton ve 6 bin ton demir kullanılmıştır. Ayrıca 6 bin 650 ton çelik imalatı, 920 ton gergin eğik kablo, 210 ton art germe çelik, 120 bin ton plentmisk temelin gerçekleştirilmesi bekleniyor.