Kategoriler
Ekonomi Gündem

Yeni yılın vergi zamları

Bu yılda da yeni vergi zamları ve yeni vergiler geliyor.

Bu yıl için öngörülen vergi zamlarının bazıları 2020 yılının ilk günü uygulanmaya koyuldu. Vergi artışlarının bazıları ise önümüzdeki aylarda gerçekleştirilecek. Resmî Gazete’de yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre; pasaport, ehliyet harcı, trafik cezaları, yurt dışından getirilen cep telefonu ödemeleri yüzde 22,58 oranında artacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi artış oranı yüzde 12 oldu.

Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği kapsamında konutlara ait çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 47 kuruş, diğer belediyelerde ise 35 kuruş olarak hesaplanmaya başlandı. 

Resmî Gazete’de yayımlanan Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği’ne göre 2020 yılına ait emlak vergi değerleri, 2019 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı (yüzde 11,29) kadar artırılarak hesaplanmaya başlandı.

Nisan ayından itibaren otel, misafirhane, pansiyon, tatil köyleri, kamping gibi alanlar Konaklama Vergisi’ne tabi tutulacak. Hakemlere ve sporculara ödenen ücretlerden yüzde 20 oranında Gelir Vergisi kesilecek. Bu yılın haziran ayına kadar alkole zam yapılmayacak.

Asgari ücretliden kesilen vergi oranı

Yeni gelir vergisi dilimleri Remî Gazete’de yayımlandı. Buna göre; yüzde 15 oranında gelir vergisine tabi ilk vergi dilimi için gelir vergisi, 18 bin liradan 22 bin liraya çıkarıldı. İkinci vergi dilimi de 40 bin liradan 49 bin liraya çekildi. Asgari ücret ile çalışanlar eylül ayından sonra ikinci vergi dilimine tabi tutulacak. Bu yılın ilk dokuz ayında yüzde 15 vergi dilimine tabi tutulan asgari ücretliler yılın son 4 ayında yüzde 20 oranında vergi ödeyecek.

Dijital Hizmet Vergisi 2020 yılı içinde başlayacak. Değerli Konut Vergisi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği talimatla yeniden düzenlenecek. Değerli Konut Vergisi, birçok mağduriyete yol açtığı belirtilip tartışmalara yol açmıştı.