Kategoriler
Emlak Haberleri

Yerli üretim sayesinde inşaat sektörünün maliyet yükü azalacak

Yerli üretim müjdesini duyuran Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yapılan hamle sayesinde konut sektöründe yeni bir döneme imza atıyor. Pandemi ilan edilen dönem boyunca sektörde yaşanan karanlık günlerin izleri kamu bankalarının aracılığıyla silindi. Bu sayede Haziran-Temmuz aralığında artış yaşayan konut satışları, fiyatları da beraberinde yükseltmiştir. Ancak bu durumu yeniden ele alan Bakanlık, yaşanan adaletsizliği ortadan kaldırmak için çözüm arayışlarına girişti. Son olarak, yerli üretim hamlesini öne süren Bakanlık, maliyetin yüzde 20 kadar düşmesi için çaba harcayacak.

Yerli üretim sayesinde konut fiyatlarında indirim

Salgının başlamasıyla birlikte belirsizlik yaşanan sektör için yakın zamanda kamu bankaları yeni teşvikleri ortaya koydu. Bunun için faiz oranlarında belirli derecede indirime giden bankalar, Türkiye genelinde birçok kişiyi ev sahibi yapmıştır. “Tarihi indirim” olarak lanse edilen bu girişim, satışlarda rekorları da beraberinde getirdi. İkinci çeyrek sonu itibariyle sektörel anlamda toparlanmanın yaşandığı, binlerce kişinin ev sahibi olduğu biliniyor.

Gayrimenkul Değerlendirme Uzmanı Erol Canbay, sektörde son zamanlarda yaşanan durumları ele aldı. Canbay, fiyatların artan talep karşısında yükseldiğini belirtiyor. Ek olarak, inşaat sektörüne yeniden hareket kazandırmak isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaat malzemelerinde yerli üretim yapmaya son derece istekli görünmektedir. Maliyette düşüşe neden olacak bu girişim ev fiyatlarında en az yüzde 20 kadar düşüşe neden olacak.

Murat Kurum yerli üretim duyurusunu yaptı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Emlak Katılım Bankası ve Emlak Konut GYO ile ithal edilen tüm inşaat malzemelerinin Türkiye’de üretilmesine karar verdi. Kurum, “A’dan Z’ye malzeme üretilecek” olarak tanımladığı bu girişimi, yerli üretim olarak basın yoluyla kamuoyunun bilgisine aktarmıştır. Bu sayede maliyetlerin en az yüzde 15-20 arasında düşüş yaşaması beklenilirken, tüketici grubunda bundan olumlu etkileşim görmesi bekleniyor.

Üretilen malzemelerin içerisinde asansör, yürüyen merdiven gibi çoğunlukla ithal ürünlerin yer alacağı bilgisi verilmiştir. Bakan Kurum, pandemi sürecinin bir ders niteliğinde olduğundan bahsediyor. Neyin önemli olup neyin önemsiz olduğunu yakından gördüğümüz salgın hastalık dönemi, yerli üretim için önemli teşvikleri beraberinde getirdi. Maliyet avantajının yakın zamanda sağlanacağı durumda, orta ve uzun vadeli satışlarda fiyatlara olumlu etki sağlanacaktır.

Konutta BES modeli 

Emlak Katılım GYO ile herkesin ev sahibi olması için yeni modellerin üzerinde çalışıldığı haberini veren Bakan Kurum; Yapı Tasarruf Sandığı sayesinde tasarruf yapan vatandaşların birikimlerinin Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yer alacağını söyledi. BES sayesinde birçok kişi ucuza konut satın alabilecek ve TOKİ’den satış sürecini rahatlıkla devam ettirecektir. Kurum, 5 milyon kişinin güvenli ve son derece sağlıklı konutlarda oturmalarını sağladıklarından söz etti. Yakında 1 milyonuncu konut için anahtar tesliminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılması bekleniyor.

Sektöre dair diğer haberlere göz atmak için tıklayınız.