Kategoriler
Proje Haberleri

Yüksek standartlı binalarda ofis bulmak zorlaştı

Propin Gayrimenkul Yatırım ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. tarafından 16 yıldır her 3 ayda bir “İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış” raporu hazırlanmaktadır. Söz konusu raporun 60. sayısı, 15 Şubat 2022 tarihinde yayınlanmıştır. Raporda, 2021 dördüncü çeyrek döneme ve 2021 yılı geneline dair dikkat çekici veriler paylaşılmıştır. Propin tarafından hazırlanan İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış Raporu’nda; Covid-19 Salgını ve ekonomideki dalgalanmalara rağmen ofis talebindeki hareketliliğe dikkat çekiliyor.

Kiralar dolar cinsinden açıklanmaya başlandı

Rapora göre, MİA’daki A sınıfı ofis binaları kira ortalaması 2021’i 12,2 ABD Doları/m²/ay seviyesinde kapatmıştır. 2021 yılı sonunda ABD Doları bazında yüzde 20 oranında düşen MİA A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalamasının dolar cinsinden son 10 yılın en düşük değerlerinde kaydedildiği görülmüştür.

Propin Kurucu Ortağı Ebru Ersöz liste kira rakamlarının TL cinsinden olmasının büyük belirsizliğe yol açtığını aktarmıştır. Ersöz; “Döviz karşısında değer kaybına uğramak istemeyen mal sahiplerini, kira rakamlarını dövizin artış ihtimalini göz önünde bulundurarak güncellediği bildirilmiştir. Ayrıca bazı ofis binaları liste kira rakamı ABD Doları cinsinden açıklanmaya başlanmaktadır.” açıklamasını yapmıştır.

İstanbul’daki A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranları düştü

Rapora göre; 2021 dördüncü çeyrek dönemde bir önceki çeyrek döneme göre İstanbul’daki A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranları düşmüştür. Özellikle küçük ve orta ölçekli ofislerde kiralama işlemleri gerçekleşmiştir. 2021 ikinci yarıda MİA A sınıfı ofis binaları boşluk oranı yüzde 28,8 seviyesindeydi. Üstelik MİA Dışı-Asya’daki boşluk oranı aynı dönemde yüzde 19,1 olarak kaydedilmiştir. 2021’de İstanbul’da gerçekleşen kiralama ve kurumsal satın alma işlemlerinin toplamı 300.000 metrekareyi aşmıştır. 2020 yılındaki işlem hacmi 185.000 metrekare olmaktadır. Ayrıca işlem hacmi artışı bir önceki yıldan yüzde 82 daha fazla olmuştur. Kapanan işlemlerin yüzde 26’sı, büyüklüğü 10.000 ile 20.000 metrekarenin arasındaki işlemlerden oluşmuştur. Büyüklüğü 5.000 ile 10.000 metrekare arasında değişen ofis alanlarının toplam hacme oranı yüzde 14 olmuştur. Ofis alan büyüklüğünün 1.000 ile 5.000 metrekare arasında değiştiği işlemler toplam hacmin yüzde 47’siydi. Ayrıca toplam işlem hacminin yüzde 13’ü, alan büyüklüğü 1.000 metrekarenin altındaki ofislerde gerçekleşmiştir.

Propin’in Kurucu Ortaklarından Aydan Bozkurt, ofise dönüş yapmamış pek çok firmanın, alan küçülterek dönme planlarının arka planında, birtakım departmanların süresiz olarak uzaktan çalışma modeline alınmasının olduğu ve kullanıcı pazarının, önceden hiç olmadığı kadar esnek kiralama çözümlerine yakından baktığı bir sene olduğunu belirtmiştir. Ayrıca Bozkurt; “Birçok uluslararası firma, halihazırdaki ofislerini tam kapasite kullanmıyorlar. Ancak ofislere ne zaman ve nasıl döneceklerinin kararı, globalde alınan kararlar çerçevesinde netleşecek.” açıklamasında bulunmuştur.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…