Kategoriler
Ekonomi Gündem

Zafer Havalimanı yolcu garantisini her yıl yükseltiyor

Zafer Havalimanı için verilen garanti yolcu sayısında toplam rakam giderek artış yaşıyor. Yap-işlet-devlet modelinin ön plana çıktığı projede, yolcu garantisi verildiği Kütahya ilindeki havalimanı için büyük sayılar şaşkınlığa uğrattı.

Zafer Havalimanı için 1 milyon 279 bin yolcu garantisi

Yap-işlet-devret modeli ile ortaya çıkarılan projeler son zamanlarda artış yaşarken, müteahhit firmaya verilen garanti sözleri giderek rakamını arttırıyor. Son olarak Kütahya ilinde gerçekleştirilen Zafer Havalimanı projesi için, firmaya sadece 2020 yılını kapsayan süreçte 1 milyon 279 bin yolcu sayısı garantisi verildi. Ancak bu rakamlar gerek yaşanan yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı, gerek ekonomik sıkıntılar dolayasıyla ilk dört ayda 14 bin 256 sayısına ulaştı. Havalimanı için 8 yılda verilen yolcu sayısındaki garantinin 40 milyon avroya ulaşması beklenirken, firmaya yapılacak ödemeler 2044 yılına kadar devam edecek.

Sene artışı garanti değerini yükseltiyor

Yap-işlet-devret modelinin günümüzde fazlasıyla değer gördüğü süreçte, devlet tarafından firmaya verilen garanti rakamları giderek artış yaşamakta. Kamudan ödenen paraların uzun yıllar süreceği kesinleşirken, buna en iyi örnek olarak Zafer Havalimanı veriliyor. Çıkan yolcu sayısına bakıldığı zaman faturanın 2044 yılına kadar yüksek rakamlara ulaşacağı yakın zamanda öğrenildi.

Sadece bu yılı kapsayan süreçte verilen yolcu garanti sayısı 1 milyon 279 kişi olarak biliniyor. Ancak Nisan ayı raporunda ise yolcu sayısı toplam 14 bin 256’da takılı kaldı. Hedefini karşılayamayan havalimanında, dünyayı olumsuz sürece sürükleyen yeni tip koronavirüs (covid-19) etkisi görülmekte.

Kütahya ilinde 2012’de hizmet hayatına başlayan Zafer Havalimanı için verilen yolcu garantisi yıl itibariyle artış yaşıyor. Yolcu tahminlerde yüzde 98 rakamlarına ulaşan değerler, sonraki yıllarda da düşüş yaşamamış ve yüzde 95 oranında kalmıştır. Havalimanı için müteahhit firmaya ödenecek borcun ise milyonlarca avro olduğu aktarıldı.

Yolcu sayısı giderek azalıyor

2012’de açılış yapan havalimanı, 2013 tarihine gelindiğinde yolcu garanti sayısını 909 bin 500 olarak belirledi. Bu rakam yüzde 95 oranının altına inmezken, 2019 yılı için 1 milyon 232 bin kişiyi buldu. Ancak geçen yıl toplam yolcu sayısı sadece 82 bin kişiyi bulmuştur.

2020 yılına gelindiğinde yolcu sayısında verilen garanti 1 milyon 279 kişiye ulaştı. Ancak yılın ilk üç çeyreği itibariyle karşılanamayan garanti, Ocak ayında 5 bin 656 kişiyi buldu. Bir sonraki ay Şubatta ise 4 bin 507 kişiye erişilen rakamda, Mart ayında sadece 2 bin 601 kişi görülmüştür. Geçtiğimiz Nisan ayında bu rakam bin 491’e kadar iniş yaşarken, yılın ilk dört ayında toplam 14 bin 256 rakamına ulaşıldı.

2020 için garanti yolcu sayısının verilen rakamlara ulaşması için 1 milyon 276 bin 493 kişinin havalimanını kullanması gerekiyor. Bu rakamların karşılanamadığı vakit ise firmaya ödenen borçta yükselme meydana gelecektir.