Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Özelmacıklı: Bazı düzenlemelere ihtiyacımız var

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, salgının etkisindeki gayrimenkul sektöründe büyük bir dönüşüm yaşandığını belirterek dijitalleşme sürecindeki sistemlerin gelişmesi için bazı yasal düzenlemelere ihtiyacın olduğunu dile getirdi.

Özelmacıklı, gayrimenkul işlemlerindeki dijital dönüşüm için tavsiyelerde bulundu.

Özelmacıklı “Koronavirüs sonrasında gayrimenkul sektöründe pazarlama, satış ve yönetim aşamasında büyük bir dönüşüm gerçekleştiriyor. Proptech ile sanal ve artırılmış gerçeklik sağlayan teknolojiler; otomasyonlar, CRM hizmetleri, dijital hedefli reklam ve ilan servisleri, kitle fonlama, blok zinciri ve danışman skorları gibi birçok konuda sektörümüz hızla değişiyor. Bu sistemlerin gelişmesi için de bazı düzenlemelere ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Sözleşme için yasal düzenleme

Gayrimenkul alışverişi için yazılı sözleşme zorunluluğunun bulunduğunu aktaran Mustafa Hakan Özelmacıklı, dijital sözleşmenin uygulamaya konulabilmesi için yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Genel Müdür Özelmacıklı “Mevcut yönetmelik ve kanunlarımız kapsamında taşınmaz ticaretindeki kullandığımız sözleşmelerin yazılı yapılma zorunluluğu var. Ayrıca yazılı şekilde yapılması öngörülen sözleşmelerde borç altına girenlerin imzalarının bulunması zorunlu. Bu sürecin dijitalleşmesi için kanuni düzenlemelere ihtiyacımız var.” sözlerini kaydetti.

Web Tapu geliştirilmeli

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sanal ortamda gerçekleştirdiği “Web Tapu” uygulamaları için de önerilerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, rayiç değer belgelerinin tüm belediyelerden İnternet üzerinden alınma imkânının sunulması gerektiğini kaydetti.

Tarım İl Müdürlükleri ile yazışmaların çevrim içi olarak yapılması gerektiğini belirten Özelmacıklı, E-İpotek sisteminin de kullanım alanlarının genişletilmesinin gerektiğini kaydetti.

Mustafa Özelmacıklı “Yabancılara ilişkin işlem başvuruları başta olmak üzere, yetki belgesi olan emlak işletmelerinin işlem başlatabilmesi gibi çeşitli fonksiyonlara ihtiyacımız var. Ayrıca tüm belediyeler için rayiç değer belgelerinin İnternet üzerinden alınabilmesi sağlanmalı. Tarım İl Müdürlükleri gibi yazışmalar da çevrim içi yapılabilmeli. E-ipotek sistemi kullanımları genişletilmeli.” tavsiyelerinde bulundu.