Kategoriler
Emlak Haberleri

Van Başkale’de konut mağduriyeti yaşanıyor

Van Başkale’de 5 ay önce meydana gelen depremin olumsuz koşulları mağdurlar için devam ediyor. 10 kişinin ölümüne ve yüzlerce ev ile ahırın yıkılmasına neden olan deprem sonrası hayat mücadelesi kış aylarından bu yana çadırlarda sürdürüldü. Ancak depremzedeler için kalıcı konut yapımının ertelendiği haberi, yakın zamanda bölge halkı içerisinde göç hazırlıklarına sebep oldu.

Van Başkale’de depremzedeler mağduriyet yaşıyor

Van’ın Başkale ilçesinde 23 Şubat 2020 tarihinde 10 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan depremde, yüzlerce ev ve ahır yıkılmış, binlerce hayvan telef olmuştu. Toplamda 5 ayın geride bırakıldığı süreçte depremzedelerin konut ihtiyaçlarına yönelik mağduriyetleri devam ediyor. Geçtiğimiz kış aylarından beri çadırlarda yaşamını sürdüren bölge halkı, gelecek kış aylarını da konteyner ve çadırlarda geçirecek. Yaz aylarının keskin soğuklarında üşüdüklerini dile getiren mağdurlar, önümüzdeki kışı şimdiden düşünüyor.

Çadırlardan elektrik faturası alınıyor

Ev ve ahırları zarar gören yurttaşlardan bazıları, çadır ve konteynerde yaşamlarını sürdürebilmek adına alanlarını genişletmeye çabalıyor. Kimisinin kendi imkanları dahilinde ahır ve bir göz oda yaptığı bilinirken, kiminin ise göç hazırlığına başladığı görüldü. Deprem sonrasında oluşan enkaz yığınlarının bölgeden kaldırılmasına rağmen, hâlâ depremzedelerin yaşam alanına olan ihtiyacı karşılanmamıştır. Depremin yıkıp geçtiği Özpınar, Güvendik, Gelenler, Kaşkol ve Böğrüpek mahallelerinde hane halkları çadırlara elektrik bağlattı. Ancak imkansızlık dahilinde yapılan bu girişimin sonunda ödenen elektrik borçları 250 ila 350 TL arasında değişiyor. Temmuz ayının ortalarında olmamız rağmen çoğu zaman soğuk olan bölge için kişiler elektrik sobası kullanmak zorunda kalmıştır. Ekonomik gücü yeterli gelmeyenler ise dışarıda kurdukları soba ve tandırlar aracılığıyla ısınıyor.

Konut ihalesi bir türlü yapılmadı

Geçtiğimiz günlerde deprem bölgesinin Van Valisi Mehmet Emin Bilmez tarafından ziyaret edildiği ve yurttaşlara açıklamalarda bulunulduğu aktarıldı. Deprem konutlarının hibe olmayacağını belirten Bilmez, hak sahiplerinin 20 yıl yapılandırmayla geri ödeme yapacağını söylemişti. İhalesi henüz gerçekleşmeyen konut projesinde, 85 metrekarelik ev için 102 bin TL, 65 metrekarelik ahır için 27 bin TL fiyat biçildi. Ancak depremzedeler mağduriyetleri için herhangi bir ödeme yapmak istemiyor.

Taksitler nasıl ödenecek?

Yaz günlerinin sabah erken saatlerinde bile konteynerde üşüdüklerini belirten Tekin, “Konteynerin içi ve dışı sac olduğu için çok soğuk.” dedi. Yaz mevsimine rağmen elektrik sobasını yakarak ısındıklarını belirten vatandaşın kış aylarından pek bir ümidi yok. Her aileye en az 200-300 TL arasında gelen elektrik faturaları vatandaşları yormuş durumda. Faturalardaki yüksek bedelin önüne geçmek isteyenler, elektrik ocaklarında çay kaynatıyor. Ancak, kalıcı çözümlerin getirilmediği bölgede mağduriyet yaşayan vatandaşların konut taksitleriyle birlikte 102 bin TL fiyat ödenmesi beklenmektedir. Yoksul insanların bu evlerin parasını ödeyemeyeceğini dile getiren Tekin, en az 70 hanenin konutsuz kalmasından endişe duyuyor. (Van/MA)