Kategoriler
Emlak Haberleri

Malatya ilinde konut satışları yükseldi

Malatya genelinde yılın ilk 6 ayında 15 bine yakın konut satışı gerçekleşti. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından açıklanan bilgiye göre, vatandaşlar pandemi döneminde hayata geçirilen Web Tapu üzerinden işlemlerini başvurusuz hallediyor.

Malatya genelinde 15 bine yakın konut satıldı

Pandemi ilan edilen salgın hastalığın Türkiye’de görülmesiyle birlikte, sosyal mesafe kurallarını genişleten Sağlık Bakanlığı, vatandaşların güvenli ortamda işlemlerini halledebilmesi için ürettiği çözüm ile Web Tapu sistemi yeniden hatırlatıldı. Tapu müdürlükleri üzerinde saatlerce beklemenin önüne geçilen sistem, Türkiye genelinde kısa zamanda rağbet görmüştür. “Taşınmazınızı evinizde yönetin” sloganıyla çıkılan yolda, Web Tapu sistemi Malatya’da ev sahibi olmak isteyenler tarafından, yakın zamanda birçok kez kullanıldı.

Geçtiğimiz yıl 2019’da Malatya genelinde ilk 6 ayda 47 bin 59 kişinin Web Tapu’dan yarar sağladığı tespit edildi. Bu yıl 2020’de ise ilk 6 aylık dönem boyunca 49 bin kişi sistemi kullanmıştır. Web Tapu sisteminden aktarılan bilgiye göre, 2019 yılının ilk 6 ayında, Malatya Merkez ve diğer ilçelerinde toplam konut satışı 11 bin 766 rakamlarına erişti. Bu yıl 2020’nin ilk 6 ayında ise, bu rakam 2 bin 908 artış sağlamış ve 14 bin 764’e yükselmiştir.

Konut satın alımında banka kredisi kullananların sayısı geçen yılın aynı tarihine göre 4 kat artış yaşadı. İlk 6 aylık süreçte Malatya Merkez ve ilçelerinde banka kredisi ile yapılan işlem sayısı, 2019 yılında 633 olurken, 2020 yılının aynı döneminde bu rakam 3 bin 749 olarak kaydedildi.

Alıcılar pandemi dönemini es geçti

Web Tapu verilerine göre, pandemi ilan edilen dönemde bile Malatya’daki konut satışları aralıksız devam etmiştir. 2019 yılının Haziran ayında yapılan konut satışı bin 591 değerlerinde kalırken, 2020 yılının Haziran ayında bu rakam 3 bin 749’a yükseldi. Konut satışlarında yaşanan hızlı hareketlenmenin sonucunda devlete ödenen vergi ve harç miktarları büyüdü. 2019 yılının ilk 6 aylık döneminde, Malatya ve ilçelerindeki tapu işlemleri adına devlete 26 milyon TL vergi ve harç ödendi. Ödenen vergi ve harçlar 2020 yılının ilk 6 aylık döneminde, 49 bin 200 TL’ye kadar yükselmiştir. Aynı zamanda dolandırıcılara karşı önlem alınan sistem üzerinden vatandaşlar, tapu kurumuna bizzat gitmeden taşınmazlarına yönelik işlem yapılmaması talebinde bulunabilir.