Kategoriler
Ekonomi Gündem

Yeni zam teklifi reddedildi: Tepkilerimizin anlaşılmadığını gösteriyor

Hükûmet tarafından yapılan ilk zam teklifinin memur konfederasyonları tarafından reddedilmesinden sonra gece yarısı yeni zam teklifi için toplanıldı.

Memur ve memur emeklisine yönelik 16 Ağustos’ta açıklanan zam teklifi; 2020 yılının ilk altı ayı için yüzde 3,5, ikinci altı ayı için yüzde 3; 2021 yılının ilk altı ayı için yüzde 3, ikinci altı ayı için ise yüzde 2,5 zamdan oluşuyordu. 2020 yılı ve 2021 yıllarının enflasyon beklentilerinin altında olduğu açıklanan bu teklif, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı Ali Yalçın’ın “Bu teklifi kabul etmek mümkün değil.” sözleriyle reddedilmişti.

Ali Yalçın, 16 Ağustos’ta açıklanan ilk zam teklifini “Bizler, kamu görevlilerinin standardını yükseltecek ve dertlerini küçültüp bitirecek teklif beklerken karşımıza çıkan teklif; vaat ettiği standart düşük, ürettiği skandal büyük niteliktedir.” sözleriyle eleştirmişti.

Hükûmetin yeni zam teklifi

Hükûmetin yeni zam teklifi gece yarısı açıklandı. Her iki yeni zam teklifi de tepkiyle karşılandı.

Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin önümüzdeki iki yıl içindeki mali ve sosyal haklarını belirleyecek yeni zam teklifi 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 yılı için ise yüzde 3+3 zam ve enflasyon farkını içeriyordu.

Memur-Sen Genel Başkanı’nın açıklaması

Yeni teklifin de yetersiz olduğunu kaydeden ve sözleşmeyi imzalamayacaklarını bildiren Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın “Yeni teklif tepkilerimizin anlaşılmadığının gösteriyor. Başkanlar kurulumuzu gece acil toplayarak ilk teklifle ilgili değerlendirmemizi yaptık. Teklif yeterli zam oranlarını içermemesi nedeniyle müzakereye uygun görülmemektedir. Bu nedenle masanın sonuç ve çözüm üretmeme kapasitesinin sonuna kadar kullanılması düşüncesindeyiz. Olumlu yaklaşımlara rağmen hâlâ ciddi bir mesafe alabilmiş değiliz.” ifadelerini kullanarak müzakere süresinin uzatılmasını ve yeni bir teklifin hemen yapılmasını istediklerini dile getirdi.

Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı olarak konuşan Yalçın, müzakere süresinin iki gün daha uzatılmasını ve yeni teklifin bugün yapılmasını istediklerini dile getirdi.