Kategoriler
Ekonomi Gündem

Memura ve memur emeklisine yeni zam teklifi

Hükûmet tarafından ilk zam teklifi memur konfederasyonları tarafından “Bu teklifi kabul etmek mümkün değil.” sözleriyle reddedilmişti. Memur ve memur emeklisine 16 Ağustos’ta açıklanan zam teklifi; 2020 yılının ilk yarısı için yüzde 3,5, ikinci yarısı için yüzde 3; 2021 yılının yarısı için yüzde 3, ikinci yarısı için ise yüzde 2,5 zamdan oluşuyordu.

Basın toplantısında konuşan Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı Ali Yalçın hükûmetin zam oranlarını içeren teklifinin 2020 ve 2021 yıllarının enflasyon beklentilerinin altında olduğunu söyleyerek yeni teklif beklediklerini dile getirmişti.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile aynı zamanda Memur-Sen Genel Başkanı olan Ali Yalçın, Hükûmetin yeni zam teklifi için buluştu.

Hükûmetten yeni zam teklifi geldi

Bakan Selçuk, Beşinci Dönem Toplu Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında hükûmetin yeni zam teklifini sunmak için Ali Yalçın ile Bakanlık’ta buluştu. Yeni zam teklifi ise 5 milyondan fazla vatandaşı ilgilendiriyor.

Bu görüşmeler, yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin önümüzdeki iki yıl içindeki mali ve sosyal haklarını belirleyecek.

AA’dan edinilen bilgilere göre; Bakan Selçuk, Kamu İşveren Heyeti adına yeni zam teklifini bu gece yarısı açıkladı.

Yeni zam teklifi 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 yılı için ise yüzde 3+3 zam ve enflasyon farkından oluşuyor.

Kamu İşveren Heyeti ile Kamu Görevliler Heyeti arasındaki müzakereler, 20 Ağustos Salı günü (yarın) bitecek. Yarına kadar anlaşmaya varılamazsa konu, Hakem Kurulu’nda tartışılacak.

İlk zam teklifine tepki gelmişti

İlk zam teklifine tepki gösteren Yalçın, teklifin adil olmadığını; “Hükûmetin teklifi, faiz oranlarındaki düşmeyi, kurdaki aşağı yönlü hareketi, elektrik, doğal gaz ve diğer bazı temel ürünlerin fiyatlarındaki yukarıya yükselişi doğrulamıyor ve aksine yok sayıyor.”

“Şekere, elektriğe, doğal gaza tek seferde yüzde 15 zam yapıldı fakat maaş ve ücretlerinize dört seferde yüzde 12’nin biraz üzerinde zam yapılmasını normal kabul edin’ deniyor.” sözleriyle belirtmişti.