Kategoriler
Emlak Haberleri

2022 emlak vergisi ne zaman ödenecek?

2022 yılının başlamasıyla vergi ödemeleri de gündem oldu. Taşınmaz sahibi vatandaşların yılda iki kere ödediği emlak vergisi en çok merak edilenler arasında yer almaktadır. Birçok yurttaş, 2022 yılının ilk taksitini ne zaman ödeyeceğini merak etmektedir. Emlak vergisi nedir? 2022 emlak vergisi ne zaman ödenir? Sorusunun cevabına haberimizin devamından ulaşabilirsiniz.

2022 emlak vergisi ne zaman ödenecek?

Emlak vergileri, her sene iki eşit taksitle ödenmektedir. İlk emlak vergisi ödemesi Mart ayında, Nisan ayında ve Mayıs ayında olmak üzere bu üç ay boyunca ödenebilmektedir. İkinci taksit ise Kasım ayında taşınmazın bağlı olduğu belediyelere ödendiği bilinmektedir. Ayrıca vergi zamanında ödenmediği taktirde, her ay için belli oranda artış uygulanmaktadır. İşte, 2022 yılında uygulanacak emlak vergisi ödemelerinde son durum…

Emlak vergisi ne demek?

Emlak vergisinin muhatabı; bina, arsa ve arazinin sahibi, varsa intifa hakkı, her ikisi de yoksa bina, arsa ve araziye malik gibi tasarruf eden kişilerdir. Hisseli mülkiyet sahibi mal sahibi olanlar, hisseleri oranında sorumlu sayılmaktadırlar. Kısaca emlak vergisi kişinin sahip olduğu arsa veya bina gibi taşınmazlar için ödenen bir vergi türüdür. Konut sahibi olan kişiler emlak vergisini yıl içerisinde iki taksit olarak ödemektedirler. Tarım amaçlı binalar, alanlar ve kamu binaları vb. taşınmazlar ise vergiden muaf durumdadır.

Emlak vergileri ne zaman ödenmektedir?

Her sene düzenli olarak belediyeler tarafından istenen emlak vergisinin ödenmesi gerekmektedir. Bu ödeme istenir ise vergi tek seferde yapılabilmektedir. Ayrıca yine istenirse iki taksit şeklinde de ödenebilmektedir. Ödeme yapılırken, belediyelerden alınan beyanname doldurulmaktadır. Emlak vergisi, düzenli olarak belediyeler tarafından alınmaktadır. İlk taksiti 2022 yılı Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapmak mümkündür. Vergi ödemesinin ikinci taksitini ise 2022 yılı Kasım ayında ödenmesi gerekmektedir.

2022 Emlak Vergisi Hesaplama 

Emlak vergisi hesaplamasından önce oranlarından bahsetmek lazım. Konutlar için emlak vergisi, büyük şehirlerde binde 2, diğer illerde ise binde 1 oranındadır. Konut dışında kalan dükkan, iş yeri vb. binalarda büyükşehirlerde binde 4, diğer şehirlerde ise binde 2 oranındadır. Arsalarda büyük şehirlerde binde 6, diğer illerde ise binde 3 oranındadır. Arazi, tarlalarda büyük şehirlerde binde 2, diğer illerde ise binde 1 oranındadır.

Hesaplama olarak baktığımızda ise;

Büyükşehirlerdeki konutun Asgari Rayiç Değeri’nin binde 2 si olarak hesaplanır. Örnek olarak Ankara’daki bir konutun rayiç değeri 1.000.000 TL olsun. 1.000.000 TL’nin binde 2’si 2.000 TL olur. Bu tutara yüzde 10 kültür payı eklenir. Kültür payı ise 200 TL olmaktadır. Böylece toplam ödenmesi gereken tutar 2.200 TL olmaktadır. Bu tutarı tek seferde veya iki taksitle ödemek mümkün olmaktadır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…