Kategoriler
Gündem

60 yaş ve üstüne Kira Vergisi Memurlarından ev hizmeti

Dünya genelinde ve Türkiye’de hızla yayılmakta olan korona virüsü ülkemizde alınan tedbirlerin yükseltilmesine neden oldu. TOKİ, konut projeleri ve emlak piyasası için de tedbirleri elden bırakmayan Sağlık Bakanlığı, özellikle risk grubu olan 60 yaş ve üstü ev sahiplerini düşünülerek vergi memurlarını evlere gönderme kararı aldı.

Son günlerde insanların çantalarından ayırmadı kolonya ve dezenfektanlı önlemlerine rağmen virüs hızını kaybetmiyor. Sağlık Bakanlığı özellikle toplu alanlardan kaçınılması ve sık sık ellerin yıkanması gerektiğini söylemiş fakat bunlar kendi başına yetersiz kalıyordu. Bu yüzden ortaya çıkarılan yeni hizmetler doğrultusunda hem devlet işlerinin aksamaması hem de halk sağlığını koruyarak büyük bir salgından korunmayı amaçlıyor.

RİSK GRUBU 60 YAŞ VE ÜSTÜ İÇİN VERGİ MEMURU HİZMETİ

Kira gelir sahibi olan 60 yaş ve üstü için, herhangi bir engel söz konusu olan veyahut sağlık durumu elverişli olmayan vatandaşlar vergi dairesine gitmek yerine, evlerine vergi dairesinden memur gönderilecek. Kişi Vergi İletişim Merkezi’ne (VİMER) 189’u arayarak durumunu bildirdiği takdirde ona göre işlem yapılacaktır. Vergi memurlarınca adreslerine gidilerek, beyannamelerini hazırlamalarına ve göndermelerine bizzat yardım edileceği duyuruldu.

2020 BEYAN TARİHLERİ NE ZAMAN?

İkinci bir duyuru olarak 2020 kira geliri istinas rakamları açıklandı. Konutlar için 6 bin 600 lira uygulanacak. Bu rakamlar her yıl değişmekte olup giderek artış göstermektedir. 2019 yılına baktığımızda kira geliri istisnası rakamları 5 bin 400 lira idi. Kira gelirinden elde edilen toplam rakam, belirlenen sınırı aşmadığı müddetçe kira gelir vergisi ödemeyecek. Fakat konulan sınırın üstünde bir kazanç varsa bu rakam düşürülecek ve kalan tutar için vergi ödenecektir.

1 Mart 2020 tarihinden itibaren istisnayı aşan kişiler için kira vergi ödemesi başlatılmış ve bu ayın sonuna kadar devam edecektir. İsteyen taşınmaz sahipleri tek seferde ödeme yapabileceği gibi iki eşit taksitle de ödeme yapabilecek.

Kira geliri muafiyetini aşan kişilerin en son 25 Mart 2020 tarihine kadar beyanname verme zorunluluğu bulunmaktadır.

İSTEĞE GÖRE TELEFON VEYA UYGULAMA

Hizmet almak isteyen kişilerce 189 numaralı hattı arayarak, isteyen resmi web sayfası veya mobil uygulama üzerinden başvuruda bulunabilir. Vergi dairelerinde halledebileceğiniz beyanname, vergi ödeme, dilekçe verme vb. işlemleri rahatlıkla evinizden yapabilirsiniz.