Kategoriler
Ekonomi Gündem

Akaryakıt ve benzine zam geldi

Benzine zam geldi. Benzinin litre fiyatın 36 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 34 kuruş oranında zam geldi.

Ancak, benzin fiyatları 35 kuruş, motorin fiyatları ise 12 kuruş artışla fiyatlara yansıyacak. Yeni fiyatlar bu gece yarısından itibaren geçerli olacak. Ankara’daki benzin fiyatları yaklaşık 7,19 liraya, İstanbul’daki benzin fiyatları yaklaşık 7,23 liraya yükselecek.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) benzine ve motorine gelen zammı açıkladı.Yeni zamlar motorine 12 kuruş, benzine ise 35 kuruş fiyat artışı şeklinde yansıtılacak.

AA’nın haberine göre; motorinin litre fiyatına 34 kuruş, benzinin litre fiyatına ise 36 kuruş zam gelirken; bu oran motorine 12 kuruş, benzine ise 35 kuruş olarak yansıyacak.

Zammın vergi ayarlamasıyla karşılandığı Eşel Mobil sistemi bu yıl benzin ve motorin için dördüncü kez tekrar işleme alındı. Buna göre, motorindeki 34 kuruş oranındaki artışın 12 kuruşu fiyatlara yansıtılırken geriye kalan 22 kuruş oranındaki fiyat artışı ise vergiden karşılanacak.

Eşel Mobil sistemiyle benzinin litre fiyatındaki 36 kuruş oranındaki artış ise fiyatlara 35 kuruş olarak yansıyacak. Kalan 1 kuruşluk artış ise vergiden karşılanacak.

Benzinin litre fiyatlarında yaşanan 36 kuruşluk artışın 35 kuruşu pompaya yansıtılırken kalan 1 kuruşluk artış vergiden karşılanacak.

Akaryakıt fiyatları ne kadar olacak?

Akaryakıt ve benzine zam yapılmasıyla beraber Ankara’da ortalama 6,84 liradan alınan benzinin litre fiyatı 7,19 lira olacakken İstanbul’da 6,88 liradan 7,23 liraya, İzmir’de 6,85 liradan 7,20 liraya çıkacak.

Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanan akaryakıt fiyatlarında petrol firmaları ve şehirlere göre küçük değişiklikler görülüyor.

Dağıtım firmalarınca uygulanan bu fiyatlar ise rekabet ve serbesti sebebiyle firmalar ve şehirlere göre değişebiliyor.

Eşel Mobil sistemi akaryakıt fiyatlarında uygulanırken akaryakıt fiyatları, döviz kuru ve uluslararası ürün fiyatlarındaki yükselişin meydana getirdiği yurt içindeki pompa fiyatlarında meydana gelen artışlar, ÖTV ayarlamasıyla tüketiciye ulaşmadan dengelenmeye çalışılıyor.