Kategoriler
Ekonomi Gündem

Alanya yaz sezonu için hazırlık sürecine girdi

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Burhan Sili, yeni tip koronavirüs salgın hastalığının bitmesine yakın yerli ve yabancı turistler için hazır olduklarını söyledi. Dernek Başkanı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, haziran ayı ortalarında hareketlilik beklediklerini ve temmuz ayı gibi bu süreçte artış görülebileceği beklentisi aktarıldı.

Alanya salgın hastalığa rağmen hazır

Yeni tip koronavirüs (covid-19) hastalığına karşın dünya genelinde sıcak havaların artışı insanların evlerden çıkmalarına neden oluyor. Amerika, İtalya gibi gelişmiş ülke vatandaşları şimdiden pek çok protesto gerçekleştirdi. Türkiye bu süreçte kontrollü bir şekilde süreci devam ettirmek maksadı ile tedbiri elden bırakmamakta şimdilik kararlı görünüyor.

Tüm bunlara rağmen ülke genelinde turizm işletmecileri sezon hazırlıklarına başladı. Yakın zamanda sıcak havaların artışıyla birlikte hastalıkta azalmalar meydana gelebilir. Bu beklenti çerçevesinde turizm işletmecileri hazırlıklarına teker teker başlıyor.

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, yaşanan salgın hastalık sürecine karşı birtakım değerlendirmelerde bulundu. Yeni tip koronavirüs hastalığına karşı tüm dünyanın olumsuz etkilendiğini aktaran Sili, “özellikle yayılımın artış gösterdiği ülkelerde gerileme büyük oranda görülmektedir,” diyor.

Salgın hastalığına uyum süreci

Açıklamalarına devam eden Başkan Burhan Sili, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından geçtiğimiz aylar içerisinde pandemi ilan edilen hastalık, uluslararası ülkelerde ve Türkiye üzerinde ciddiyetini koruyor. Salgının ilerlediği ülkelere baktığımızda olumsuz koşulların büyüdüğünü ve ekonomik boyutta ciddi gerilemeler yaşanmakta olduğunu görebilmekteyiz. Ancak bazı ülkeler var ki yaşanan bu olumsuz durumu iyi bir şekilde yönettiği açıkça görülmektedir. Bu ülkeler arasında yer alan Türkiye’de hasta bakımından da olumlu gelişmeler söz konusu. Mayıs ayı sonuna doğru toparlanma yaşanması beklenirken, turizm alanını salgın hastalığın yol açtığı olumsuz koşullardan koruma niyetindeyiz.”

Turizm alanında hazırlıklarını sürdürdüklerini ifade eden Sili, ayrıca tesislerde ve transfer boyutunda neler yapılması gerektiği ile ilgili öngörü getirilen çalışmalara ağırlık verdiklerini aktardı. İç pazarda yerli turistler kadar uluslararası ziyaretlerde bulunması beklenen yabancı turistleri düşündüklerini aktaran Sili; insan sağlığı anlamında gerekli önlemleri alma gayreti içerisinde olduklarını dile getirdi.

Ekonomik anlamda büyük gelişmelere yol açabilecek hazırlıklarda, Alanya ve diğer turistik bölgelerdeki yoğunluk oranında eskiye oranla düşüş yaşanması bekleniyor. Yüzde 50 ila 60 kapasiteli maksimum çalışılacak bir sezon olmasını umduklarını dile getiren Başkan; bu sene turizm sezonunda uzama yaşanacağını düşündüklerini dile getirdi.

Ekim ayı içerisinde Alanya bölgesinde tesislerin kapandığı süreçte, yıl itibariyle yaşanan gelişmeler sonrası Kasım ve Aralık aylarında tatil sezonunun uzayacağı öngörülüyor. Kaynak pazarlarında özellikle Avrupa ve Rusya pazarına göre Türkiye ön sıralardaki konumunu korumaktayken; Türkiye’nin güvenilirliğinin arttığı süreçte, özellikle sağlık alanında yaşanan gelişmeler karşısında turist akımına yol açabilecek gelişmeler söz konusu olabilir.